Пело се на „Карађорђеву столицу“, Гобење, Караман, Вучак, Дурмитор…

1 min read

СМЕДЕРЕВСКИ ПЛАНИНАРИ УЧЕСТВОВАЛИ У ВИШЕ АКЦИЈА:

Фото: Бранко Грујић и Драгана Голубовић

Планинарски спортски клуб “Челик” у овом периоду, имао је више акција. Чланови су били део традиционалне акције поводом обележавања Првог српског устанка, потом је уследио поход на Копаоник и зимски успон на врхове Дурмитора. У међувремену је почела да ради и школа орјентиринга.

Планинарско друштво „Букуља“ из Аранђеловца и овог пута је организовало пешачку туру поводом обележавања годишњице Првог Српског устанка. Била је ово тридесета традиционална акција. Скуп планинара био је у центру Аранђеловца где је акција, уз провејавање снега и отворена. У поход, у ком су учествовала 23 планинара Челика, кренуло се након свечаног отварања. Колона се кретала од зборног места, кроз град, поред станице, све до узвишења названог „Карађорђева столица“. Све ово недавно асфалтираним путевима, које планинари не обожавају, јер шуме и стазице у истима су планинарске путање. Са тог узвишења Карађорђе је надгледао и командовао борбама са Турцима у првим данима, након одлуке у Марићевића јарузи да се иде на устанак и ослобођење. Планинари су потом стигли до Орашца, након пређених 4,4 км, где је, због празника била велика гужва. После церемоније кренуло се назад ка Аранђеловцу. Пристизање у град, пролаз кроз парк Буковичке бање и долазак у подножје Букуље, на почетак стазе здравља и рекреације.
Стазу је још 1933. године поставио Др Душан Митровић Спира, а на табли која нас подсећа на постављача стазе пише да је дуга 2050 метара. Иде се уском стазицом, на којој на почетку има помало снега, а како се приближава врху Букуље 696 мнв, снега је све више, при врху и преко 10 цм. Стаза је серпентинског дизајна, а планинари Букуље потрудили су се да је лепо обележе и да на кривинама дају информацију о дужини стазе до циља. Поред ове дужине, ту, на свакој кривини серпентине, има и порука о природи знаменитих људи новије историје. Тако, између осталих могу се прочитати и следеће поруке: На 1840 метара до циља Јохан Волфган Гете – Природа увек има право, а погрешке и заблуде су људске; На 1700 метара до циља Љубомир Ненадовић – Ко једно лето проведе у планини, два лета себи продужи живот; На 1260 метара до циља Сезан – Мој једини учитељ је природа; На 720 метара Никола Тесла – Нема ствари које би биле вредне проучавања као природа; На 490 метара до циља Лав Николајевич Толстој – Срећа, то је бити у природи, гледати је и с њом говорити. Тако се стиже до под врх Букуље, јер се на сам врх не може, запоседнут је. Ниска облачност и магла није дозволила да се са саграђеног видиковца баци поглед на град и делове Шумадије. Тако се лепа пешачка тура, завршила у планинарском дому домаћина, на снегу, после 4,5 сата активног пешачења и пређених 13 километара – објашњава Бранко Грујић из „Челика“.

Акције на Копаонику

Планинарски спортски клуб „Челик“, у сарадњи са Планинарско-скијашким друштвом Копаоник, организовао је активни одмор на Копаонику. Од 11. до 18. фебруара на Копаонику су била 32 члана Челика, смештени у дому „Копаоника“ одакле се изводе акције по програму. Ових дана успењани су врхови Гобење, Карамана, Вучака и Сувог рудишта.

Школа орјентиринга

Као што је планирано, протеклог винекда је почела школа оријентиринга, коју је организовала Комисија за планинарску оријентацију и оријентиринг клуба. На позив „Челика“ да се Смедеревци оспособљавају за оријентисање у природи (и не само природи), пријавило се 49 суграђана од којих је 38 деце, а најстарији међу њима има 14 година. Главни предавач у школи је Драган Николић који је контролор/саветник за оријентиринг такмичења са лиценцом Међународне Оријентиринг Федерације (ИОФ). Драгану помажу дугогодишњи чланови Челика и оријентирци. Наставак је током следећа три викенда. Још није касно да се сви заинтересовани Смедеревци укључе у ову школицу, која је бесплатна. Све што је потребно је да се јаве клубу Челик.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.