Позоришна значка од марта за основце

1 min read

НОВИ ПРОЈЕКАТ ПАТОС-А:

У жељи да приближи позоришну уметност и креира виђење те уметности међу младом публиком, смедеревско позориште ПАТОС је креирало нови програм који подразумева извођење по више представа за старије и млађе основце.

За почетак, пројекат се реализује у Смедереву, али је идеја да у будућности превазиђе локалне оквире. „Позоришна значка“ је програм произашао из наших активности које смо раније радили са основним школама и укључује развој нове публике и њихових компетенција, као позоришно писменије публике, која ће свакако уживати и гледати неке будуће позоришне програме. Сам програм је подржан од стране „Суперсте“ који афирмише креативне идеје. Овај програм се издвојио као иновативни који развија нову публику што је један од кључних ствари данас у култури уопште. Сам програм се одвија у неколико фаза, партнери су свих седам школа из Смедерева, а у најави је и учешће школе из Радинца за следећу годину. Успели смо да са школама усагласимо став да је веома важно да основне школе учествују и поспешују програме културе на тај начин што ће поред формалног образовања, подржати ваннаставне активности за образовање – каже Душан Вулић, директор позоришта ПАТОС.
У плану су представе, као и едукативни догађаји, радионице о томе како се пише позоришна критика и како да прошире своје позоришно знање и видике, а на крају и наградна манифестација. Традиционални партнер позоришта и овога пута биће Центар за културу. Центар активно подржава све добре идеје младих људи. Ово је пројект у који се укључујемо са истом жељом, то је едукација нове, младе публике. И идеално се уклапа у предстојеће 35. „Нушићеве дане“. Пројекат почиње у марту, а у оквиру фестивала биће му посвећена дешавања у сегменту „У сусрет Нушићевим данима“ – објашњава Драгољуб Мартић, директор Центра за културу.
Објашњавајући детаље о настанку програма, Ивана Стевовић, уредник образовног програма ПАТОС-а и уредник програма „Позоришна значка“, казала је да је проблематично то што је публика потцењена, у смислу да се њен став увек своди на опредељивање, „за“ и „против“. Да бисте позоришну публику позвали на мишљење, потребно је да јој понудите чест и разноврсан програм, али и да их позовете да искажу став. Дошли смо на идеју позоришног дневника, као места где ће ђаци моћи да изразе прва искуства у сусрету са позориштем. Важно је да ученици знају да је до њиховог мишљења стало онима који раде за њих. Циљна публика су и њихови наставници јер они свакодневно креирају њихов став, па ће у свакој школи бити позоришни координатор који ће проћи обуке и који су спремни да у сарадњи са позориштем ПАТОС и другим установама културе у граду, стално раде на формирању позоришног укуса.
Да би овај програм био реализован успешно, програм је прилагођен различитим узрастима ђака. Тако ће, објашњава Анђелка Вулић, програмски директор ПАТОС-а, млађи основци, (од првог до четвртог разреда) гледати „Пластичне баште“, „Ружно паче“, „Немушти језик“ и „Аска и вук“, док ће старији основци такође уживати у „Баштама“, али и представама „Радио Пиплфокс“, „Ко је Ана Франк?“, „Кроз васиону и векове“ и „Алиса“: То је јако блиско лектири и њиховом узрасту, гледали смо да то поклопимо са школским програмом, да они навикну да то што прочитају, виде и на сцени. За ученике осмог разреда ће бити одиграна још једна представа позоришта „Лектира“ из Београда, „Покондирена тиква“. Све у свему, желели смо да најближе приђемо деци и младима.

Leave a Reply

Your email address will not be published.