Чека нас посао века

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> ДР ЈАСНА АВРАМОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА

Радници Зеленила биће у сваком селу, ускоро се отвара Фабрика воде, а и МПЦ, годину дана након што је купио земљиште почиње изградњу. Чека нас мноштво различитих, а изузетно важних пројеката у скоријој будућности, каже у интервјуу за Наше новине др Јасна Аврамовић.

Акција мобилних тимова по смедеревским селима резултирала је бројним задацима, какве су новости и на чему се тренутно ради када је о овој теми реч?
Кроз акцију „Јасно је – село и град“ покренули смо многе важне ствари и питања, оно што ће се дешавати ових дана јесте отварање канцеларије ЈКП Зеленило и гробља у сваком селу, тако да ће поред месних заједница, радити и канцеларије овог предузећа чији ће се радници бринути о зеленим површинама, одржавању гробља, изношењу смећа јер и ту услугу полако уводимо у средине ван града. То је дуг процес, не можемо преко ноћи да остваримо све што би требало и што желимо, али је крајњи циљ да живот у селу буде попут оног у граду.
Шта још треба издвојити када су у питању инфраструктурни пројекти, знамо да је за уређење улица издвојено више од 100 милиона, чека се и отварање фабрике воде…?
Одредили смо 110 милиона за рехабилитацију путева, расписали смо тендер тако да ће врло брзо почети радови, ово ће бити година инфраструктурног улагања. Што се тиче фабрике воде, прошао је пробни рад, па ће за који дан почети да ради. Одатле ће се за почетак снабдевати мештани четири села, а остала села на моравском потезу, морају прво да имају изграђену водоводну мрежу. То је инвестиција вредна између 4 и 6 милиона евра. Велики новац, и сада интензивно тражим решење, преговарам са фондовима преко којих би могли да обезбедимо средства, с тим да већи део буде донација, а да мањим делом учествује град .
И раније смо помињали да су у Смедереву неопходни вртићи, како се одвијају ти планови, најављена су два нова објекта?
Извесно је да ћемо по још један објекат отворити у МЗ Доњи град и МЗ Карађорђев дуд. У Радинцу припремамо велики вртић, али ту имамо ситуацију какве су се и раније дешавале, да када је већ спреман пројекат и крене реализација, искрсне нешто, на пример добијемо податак да је земља на који смо рачунали продата задрузи или слично. Много је нерешених, правно имовинских питања на терену чиме се успоравају инвестиције али мислим да је дошао тренутак да доста тога доведемо у ред. Такође, ради се пројектна документација за отворени и затворени базен, за нову болницу у Смедереву од 40 000 квадрата, јер је ова недовољна за потребе оваквог града, радимо на добијању дозволе за Музеј вина што је битно када говоирмо о туризму. И наравно, ту је посао века, измештање постојећег колосека и изградња луке. То је посао који тражи много времена и новца.
Шта даље када су у питању инвестиције, шта је прво што се може очекивати?
Не посустајемо у томе. Тржни центар МПЦ ће почети у марту почети да првих 10 000 квадрата. Затим је Астер био код нас, они ће првих 2000 квадрата у Коларима почети да изграђују 2018. Папири и дозволе су издате, сада је на инвеститору да пронађе адекватног извођача, али ми пратимо ток те инвестиције, као и свих других. Очекујем да Кајзен ове године почне изградњу хале од 13 000 квадрата где би требало да ради 3000 Смедереваца, с обзиром на то да сада могу да запосле до 800 људи. На помолу су и други инвеститори, потребна су нам нова радна места и обећали смо да ћемо до краја ове године обезбедити амбијент за 4000 нових радних места. Током ове недеље имамо заказане разговоре у Министарству, прихваћен је предлог ПКЦ-а да нова фабрика буде у Смедереву. О моделу изградње нам предстоје преговори. Ја мислим да је Смедерево кренуло ка развоју и просперитету, очекујем да за пар година на евиденцији имамо веома мали број незапослених. Дуално образовање је такође међу приоритетима, као и обезбеђивање смештајних капацитета, па када се ти хотели буду отворили, деца која у нашим школама похађају смерове у вези са угоститељством имаће где да раде.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.