И Смедерево се борило

1 min read

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА:

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) организовао је поводом 15. фебруара – Светског дана деце оболеле од рака, кампању “И ја се борим” у више од 40 градова широм Србије.

По други пут, и Смедеревци су се прикључили овој акцији одржаној на градском тргу. Посетиоци су имали прилику да купе балоне и друге промотивне артикле, а сва средства прикупљена усмерена су на велики пројекат изградње дечјег Хемато-онколошког одељења у Нишу које је од свих пет дечјих одељења у Србији у најлошијем стању. Пројекат реконструкције одељења НУРДОР реализује у сарадњи са Клиничким центром и Клиником за дечје интерене болести у Нишу.
У Србији се од рака годишње  лечи око 500 деце. Сваког дана у Србији  једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака. Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти.
“Рак јесте болест. Али излечива. Код деце, уз адекватну медицинску негу, излечива у преко 70% случајева. НУРДОР жели да ово не буде прича о страху и болести, већ о храбрости, подршци, нади и пријатељству! О љубави која, заиста, лечи. Као доказ за то имаћемо ускоро у Нишу ново дечје хемато-онколошко одељење које ће бити јединствено у Србији, а које смо саградили ми – грађани Србије. Својим радом, залагањем, трудом, активизмом и донацијама успели смо да приведемо крају изградњу одељења. Сада остаје да га опремимо, тако да тамо ниједном детету баш ништа не зафали. Уколико хуманитарни скупови овога дана широм Србије дају и оне материјалне резултате које очекујемо – моћи ћемо да најавимо отварање одељења у Нишу за пролеће ове године.” каже Јоланд Корора, мама леченог детета и председница НУРДОР-а.
Из удружења очекују крај прве фазе ове године, док се завршетак друге фазе радова на Хемато-онколошком одељењу у Нишу очекује средином марта, након чега следи трећа фаза пројекта за коју је потребно још око 17 милиона динара.
Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) основано је  2003. године у Београду и од тада свакодневно брине о деци оболелој од рака  и родитељима из  целе Србије. Један од најзначајнијих подухвата Удружења, било је омогућавање рехабилитације малих пацијената о трошку државе, што је остварено изменом законске регулативе.
У претходних више од десет година обезбеђено је отварање две подружнице у Новом Саду и Нишу, три играонице на хемато-онколошким одељењима и пет родитељских кућа у центрима лечења: три у Београду, једна у Новом Саду и једна у Нишу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.