Илићево прво европско искуство

Текст: Марија Аничић,

Првенство Европе ваздушним оружјем:

На свом првом европском наступу ваздушном пушком Вељко Илић је био на нивоу својих резултата. Наш цео јуниорски тим, заправо су сачињавали дебитанти који су се храбро ухватили у коштац са изазовом великог такмичења, а највећи успех остварио је Алекса Митровић, освајањем петог места. Једина која није дебитовала у репрезентацији, Марија Малић, освојила је бронзану медаљу.

Синоћ је у мађарском Ђеру завршено Првенство Европе ваздушним оружјем. Први пут ваздушном пушком у саставу јуниорске репрезентације Србије учествовао је и смедеревски стрелац Вељко Илић. Он је наступио у све три дисциплине које су биле на програму европског шампионата. У појединачном наступу Илић је са 614,9 кругова заузео 34. место у конкуренцији 61 стрелца. У финале се улазило са 621,2 круга, колико је имао Алекса Митровић, Вељков тимски друг и који је на крају заузео одлично пето место. Нови европски првак је Рус Илија Марсов, вицешампион је Филип Непејхал из Чешке, а бронзану медаљу, такође је освојио руски репрезентативац Григориј Шамаков.
У новој олимпијској дисциплини, мешовитим паровима, Вељко Илић је наступио са Иваном Марић, као тим Србија 2. Са укупним резултатом 823,6 кругова пласирали су се на 20. место. Марићева је имала 411,9 кругова, а Илић је убио 411,7 кругова. Укупно је било 36 тимова. Улаз у финале је вредео 829,4 круга. За 0,4 круга пред вратима финала остао је наш први јуниорски тим, Србија 1 у коме су били Марија Малић и Ђорђе Савић. Прву титулу првака Европе у јуниорском миксу освојио је тим Русије 2, вицешампиони су чланови првог руског микса, Русија 1, а треће место освојио је микс Норвешке 1.
Наш мушки јуниорски тим пушком који је био један од најмлађих на првенству и у коме су сва три наша стрелца дебитанти на европској сцени, са укупним резултатом 917,4 круга (Вељко Илић 305,4, Ђорђе Савић 307,0 и Алекса Митровић 305,0 кругова) у генералном пласману заузео је претпоследње 13. место. Русија је освојила титулу екипног првака Европе, Хрватска је вицешампион, а за треће место изборила се репрезентација Италије.
На овогодишњем европском шампионату у Мађарској учествовало је 48 репрезентација, а 21. је освајала медаље. Репрезентација Србије је освојила седам европских медаља, четири сребрне и три бронзане и са тим скором налази се на 10. месту, што није реално, јер су испред нас репрезентације са мањим бројем медаља, али имају златне. Више од седам одличја освојиле су само репрезентације Русије, Украјине и Мађарске, па смо ми практично на четвртом месту иако не учествујемо у свим дисципинима. Појединачне медаље ваздушним пиштољем освојиле су сениорке Зорана Аруновић, сребрну и Бобана Момчиловић Величковић, бронзану. Још једну бронзану медаљу освојила је јуниорка Марија Малић, у дисциплини ваздушна пушка. По две сребрне медаље у миксевима пиштољем и пушком освојили су тандеми Зорана Аруновић и Дамир Микец и Андреа Арсовић и Милутин Стефановић. Екипно сребро освојио је наш сениорски тим пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић и Душко Петров), док су у истој дисциплини наше сениорке освојиле треће место (Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић и Јелена Томић). Марија Малић са 625,7 кругова и Андреа Арсовић са 628,4 круга поставиле су прве светске рекорде квалификација по новим правилима (од 1. јануара жене гађају 60 уместо досадашњих 40 хитаца, а рекорди се признају само на континенталним и светским такмичењима).
Ваздушна сезона наставља се регионалним такмичењима у А програму, а Првенство Централне Србије је већ у суботу, 3. марта на смедеревском стрелишту. Регионална првенства су квалификациона за Првенство Србије, које ће се 17. и 18. марта, поново одржати на Стрелишту у Спортској хали Смедерево.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.