Смедеревски планинари не посустају

УСПОН НА ТРЕМ, СТАЗАМА СМЕДЕРЕВА, ШКОЛА ОРЈЕНТИРИНГА…

И протеклу седмицу обележило више акција ПКС Челик.

Планинарски клуб ”Железничар” из Ниша и овог пута, организовао је републичку акцију планинара, која је уједно и традиционална акција, ”Зимски успон на Трем“, на висини од 1810 метара.
На овој акцији учествовала су и 23 члана ПСК ”Челик”. Минибусом се стигло на око 1 км до планинарског дома Бојанине воде. Није се могло ближе јер је било мноштво аута, комбија и минибуса који су довезли планинаре из разних крајева Србије, из Македоније и Бугарске, на ову, за планинаре драгу и увек одлично посећену акцију. Пред крај зиме, планинари који се не баве успонима у екстремним условима, имају жељу и императив да се попну на Трем 1810 мнв. Крај акције је био у селу Горња Студена, након пређених 20,5 км и седам – осам сати пешачења са мањим одморима. Дружењем у сали дома културе, овог планинског села, завршен је још један успон на Трем.

Стазама око Смедерева
ПСК ”Челик” је био домаћин ПСД ”Копаоник” Београд. Чланови Копаоника, њих 54, у вођству својих домаћина, којих је било 10, ишли су стазама око Смедерева које је ”Челик” припремио за дане пешачења у Србији. Пре одласка на стазе, обишли су Карађорђев дуд, Тврђаву и црквицу на старом гробљу. Ишло се до Ћирантине чесме, Виле Обреновића, Записа и Пирамиде 219 мнв. Задовољни стазом и дружењем након пешачења гости су задовољни отишли из нашег града. Овим је ”Челик” поново, ко зна по који пут, дао допринос туристичкој промоцији града и приближавање наших вредности житељима Србије. Сем промоције било је и конкретних размена добара.

Школа орејнентиринга
Протеклог викенда настављена је школа оријентиринга. Школа је организована од стране Комисије за планинарску оријентацију и оријентиринг клуба ПСК ”Челик”. Ентузијасти клуба, истакнути и дугогодишњи такмичари посветили су пажњу деци како би им пренели знање из овог дивног спорта. Наставак обуке, такође је конципирао и предводио, Драган Николић који је контролор/саветник за оријентиринг такмичења са лиценцом Међународне Оријентиринг Федерације (ИОФ). Обука је у суботу била на терену ОШ Димитрије Давидовић. Обука је настављена у недељу, на теренима код веслачког клуба.

Предавање о опреми у зимским условима
Члан „Челика“, Драган Павловић у просторијама клуба организовао је предавање на тему зимских успона са посебним освртом на потребну опрему. Ово је било посебно важно пред предстојећи успон на Трем. На предавању је било 26 чланова клуба, а том приликом разјашњени су неки битни елементи и услови за успоне у којима је подлога клизава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.