Пред посетиоцима дела 18 сликара

1 min read

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СПЕКТРА“ ИЗ КОСТОЛЦА

У Галерији Центра за културу отворена је изложба радова насталих у оквиру девете ликовне колоније “Костолац“, одржане прошле године. Поставка је реализована у организацији Удружења ликовних стваралаца “Спектар” из Костолца и Центра за културу Смедерево.

Посетиоци Галерије Центра за културу Смедерево имаће прилику да се упознају са разноврсним техникама и тематикама на изложби. Изложба обухвата преко 20 дела рађених у различитим техникама као што су акрилик и уље на платну. Ликовни ствараоци су слободно бирали тему, а посетиоци изложбе моћи ће да виде уметничка решења у духу фигурације, пејзажа и апстракције. Изложба ће трајати до 9. марта.
Девета међународна ликовна колонија “Костолац 2017” одржана је од 2. до 9. августа 2017. у Дому културе у организацији Удружења ликовних стваралаца “Спектар”, под покровитељством Градске општине Костолац и културно-спортског центра Костолац. На колонији је учествовало 18 сликара.
“Традиционална ликовна колонија “Костолац” се одржава увек у исто време, од 1. до 6. августа, јер је наш град рударски. Поводом Дана рудара, 6. августа, ми организујемо ту ликовну колонију. Уметници долазе из Ужица, Београда, Новог Сада и остатка Србије али иностранства, тачније, из држава са територије бивше Југославије. Гледамо да окупимо млађе и старије, искусније уметнике из читавог региона. Теме су разнолике, па тако имамо радове на тему Дана рудара, Костолац – некад и сад и остале…” рекла је Снежана Милошевић, председница Удружења “Спектар” из Костолца.
Она сматра да су ликовне колоније јако значајне за оваква мала места зато што афирмишу ликовно стваралаштво и подстичу стваралачки дух свих оних који имају креативност у себи, а код посматрача подстичу осећај за лепотом предела или догађаја које уметник пренесе на платно.
Изложби је пристуствовала и Јелена Шамац, директорка Центра за Културу из Костолца која се захвалила Центру за културу Смедерево и Милану Ранковићу на сарадњи, уреднику ликовног програма смедеревске установе, који и сам учесник ове колоније. Она је са Снежаном Милошевић изразила велику жалост што Костолац нема своју галерију као Смедерево као и наду да ће је у будућности добити.

Leave a Reply

Your email address will not be published.