Смедеревска породица је квалитетно заштићена

1 min read

БРИГА О ДЕЦИ И ПОРОДИЦИ НА ТЕРИТОРИЈИ СМЕДЕРЕВА

У јануару је исплаћено 12 милиона и 305 хиљада на име дечијих додатака. Више од 107 милиона на име родитељских додатака исплаћено је током прошле године. Са више од 260 милиона помагало се родитељима кроз породиљски или додатак за негу и бригу о деци. Град Смедерево је и један од ретких градова, који исплаћује надокнаду трудницама и плаћа покушаје вантелесне оплодње.

Текст: Зоран Јовшић

Брига о деци и породици, као и родитељским правима, дефинисана је кроз неколико закона и у бројним подзаконским актима. Ипак, Закон о финансијској подршци породици, најпрецизније дефинише и најбоље задовољава оне најпрече, новчане потребе и обавезе родитељства. Служба дечије зашите у градској управи Смедерево у јануару је исплатила 12 милиона и 305 хиљада на име дечијих додатака. Више од 107 милиона на име родитељских додатака исплаћено је током прошле године. Са више од 260 млилиона помагало се родитељима кроз породиљски или додатак за негу и бригу о деци. Град Смедерево је и један од ретких градова, који исплаћује надокнаду трудницама, али и поспешује нове трудноће за жене које никада нису рађале преко програма вантелесне оплодње. У неколико градова у Србији (Чачак, Пожаревац, Смедерево, Ниш, Крушевац) локална управа плаћа трошкове вантелесне оплодње за парове који због година немају право на бесплатну вантелесну оплодњу по републичком програму, или су већ искористили два покушаја оплодње, колико плаћа Република.
Град Смедерево од 2008. године финансира трошкове за вателесну оплодњу паровима који због стерилитета или привремене неплодности не могу да имају деце. За осам година, град је донирао укупно 18.923.000 динара. За то време вантелесна оплодња финанисирана је за 72 пара.
За ових осам година било је 15 успешних покушаја вантелесне оплодње из ових донација, из којих се родило 19-оро деце. Закључком Града Смедерева, који потписује градоначелница Смедерева, доктор Јасна Аврамовић, локална самоуправа је за накнаду трошкова вантелесне оплодње за 2017. годину наменила укупно милион и осамсто хиљада динара.

Више од 12 милиона за дечије додатке
Град Смедерево је само на име исплате дечијих додатака у јануару исплатио више од 12 милиона динара, сазнајемо у Служби дечије заштите у Градској управи.
Дечији додатак за укупно 4.113 деце, добија 2.130 корисника – каже Станко Ћурковић, саветник у Служби дечије заштите у Смедереву. – Редовни дечији додатак износи 2.750 динара, док самохрани родитељи добијају 3.589 динара по детету. Родитељски додатак до сада је износио нешто преко 39 хиљада динара, уз наговештаје да би нови Закон о финансијској подршци породици могао значјано да подигне ту цифру, чак за два и по пута.

За родитељски додатак 107, а за породиљски и додатак за негу детета 260 милиона
Према новом Закону о финансијској подршци породици, родитељски додатак који се исплаћује једнократно, након рођења детета, могао би да буде до 100 хиљада динара. – каже Станко Ћурковић. – До сада, тај родитељски додатак је износио 39.503 динара и њега је прошле године добило 908 корисника. Родитељски додатак се за прво дете исплаћује одамх, јенократно, док се за друго, треће и четврто дете исплаћује у 24 једнаке месечне рате и то око 6 и по хиљада за друго, за треће 11 и по хиљада и за четврто око 15 и по хиљада месечно.
Град је у прошлој години издвојио 260 милиона и 630 хиљада динара за породиљско одсуство, за негу деце или за негу деце са посебним потребама. За ове потребе издваја се и највише пара, нешто више од 260 милиона динара. Реч је о новцу за породиљско одсуство и одсуства са рада због неге детета. Ово одсуство уз надокнаду користило је прошле године и неколико мушкараца, што нас посебно радује – напомиње Станко Ћурковић.
Тачније, 440 Смедереваца користило је право одсуства због неге детета, а њих 515 је одсустовало због посебне неге детета.

Leave a Reply

Your email address will not be published.