Смедерево на европској туристичкој мапи

ОДРЖАН 40. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТУРИЗМА У БЕОГРАДУ

аутор: Зоран Јовшић

Међу свим учесницима недавно завршеног Међународног сајма туризма у Београду, понуду Смедерева, на штанду Привредне коморе Србије, представило је и ЈП Смедеревска тврђава.

Уз промоцију најновијих трендова и збивања у међународној туристичкој индустрији, Сајам туризма у Београду већ четири деценије отвара нове перспективе у развоју туристичког бизниса. Као модеран европски комерцијални сајам, Сајам туризма је заштитни знак Београдског сајма, место које сваке године посети преко 75 хиљада људи заинтересованих за путовања, а јавност и посетици према манифестацији као незаменљивом туристичком догађају, негују специјалан однос.
Под слоганом „Одмор те чека!“ и ове године представиле су се најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур оператори. Регионални и међународни карактер Сајма туризма потврђује чињеница да све већи број излагача и посетилаца долази из свих делова света што понуду дестинација ове године чини већом него ранијих година.
Земља партнер овогодишњег Сајма туризма била је Грчка, вечита инспирација за путнике и омиљена летња дестинација за туристе.
Србија, земља домаћин Сајма туризма представила је своје туристичке адуте и природне лепоте, уз разноврсне садржаје за одмор, забаву, здравствени опоравак, спорт, рекреацију, авантуру…

Смедерево на штанду Привредне коморе Србије
Смедеревци су имали велику част да буду позвани као гости да излажу на штанду Привредне коморе Србије. Посебно занимљиво било је прошле суботе, када су костимирани витезови, Деспот Ђурађ и проклета Јерина, дочекивали госте.
Појављивање деспота и Јерине на нашем штанду привукло је велику пажњу свих посетилаца, који су желели да се скликају са њима, али и да узму пропагандни материјал нашег града и ЈП Смедеревска тврђава. Сви одмах препознају да су у питању Смедеревци, чим виде младе глумце и ми смо поносни због тога, јер смо постигли висок степен преознатљивости града, тврђаве и наших потренцијала у туризму – каже ВД директора ЈП Смедеревска тврђава Горан Јовшић. – Осим тврђаве и деспотског владарског пара ми смо у последње време све више препознатљиви због Виле Обреновића, али и Дунава и потенцијала које пружа велика европска река. Ми промовишемо и пристан, који од прошле године постоји у форми међународне путничке луке Смедерево и прошлог петка, на Сајму, имали смо сасзтанке у вези са потенцијалним пристајањем великих крузера и путничких бродова, који пролазе Дунавом. Више од 250 тур оператера организује крстарење Дунавом и наш је план да у сарадњи са лучким оператерима, Ђердап услугама и Емпорио тимом, већ овог пролећа „дочекамо беле лађе“ дунавске, на пристану у Смедереву.

Стратегија продуженог туристичког боравка у Смедереву
Смедерево је ранијих година, код светских туристичких потрошача, али и тур оператера, неправдно или геостратешки погрешно, позиционирано као град кроз који ваља доћи и проћи, без значајније стратегије како задржати туристе у нашем граду.
Сви су оргнизовали туре, где смо уз Београд, били ми, Виминацијум, евентуално Опленац и Топола и повратак за главни град – каже Горан Јовшић. – Ми, сада, посебно од прошле, јубиларне 130. Смедеревске јесени, схватамо и развијамо потребе туриста да остану дуже у нашем граду, да не будемо само фантастична прича у њиховим туристичким бедекерима. Ми желимо да им пружимо могућност дужег боравка у нашем граду, да упозанју наше виногорје, фантастичне финарије, признате и на светском нивоу, да прошетају до центра града и остану на пићу или ручку и вечери у нашим ресторанима или у Улици Краља Петра Првог, која са својих двадесетак кафића и кафеа, подсећа на најлепше угостистељске зоне и потезе у Европи. Уз тврђаву и Вилу Обреновића, то су више него довољни разлози да туристи остају дуже и последично, остављају више пара у Смедереву, што је, уосталом и наша основна мисија, као јавног предузећа које наставља традицију Туристичке организације Смедерево.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.