Зима је прошла без већих проблема, следи пролећно чишћење

1 min read

АКТУЕЛНО У „ЈП ЗЕЛЕНИЛО И ГРОБЉА“

Поред пет већ набављених, ЈП Зеленило планира набавку још подземних контејнера, као и значајну обнову механизације. Када је реч о радовима, очекује се прва фаза изградње гробља на Шешковцу, док ће, екипе овог предузећа бити ангажоване и на обнови ограде Старог гробља.

Зима је, ове године, осим недавног леденог таласа, уопштено говорећи била блага, па снег није причинио веће невоље онима који су задужени за одржавање саобраћајница. Када је реч о самом граду, тај посао је задужење ЈП Зеленило и гробља које је, за чишћење путева ка и у селима ангажовало подизвођача.

-Свега у два наврата било је снега и потребе за чишћењем, „ЈП Зеленило и гробља“ се потрудило да у што краћем року склони снег са улица и тротоара и омогући несметано функционисање саобраћаја. Радили смо у све три смене, 24 сата смо били на терену, и колико сам, у честим контактима са Ластом потврдила, ни једна линија њихова није била отказана, све је функционисало без проблема. Заиста сам задовољна радом наше Зимске службе, велики број људи је био укључен у то, није им сметало ни да ноћу, по леденој киши, или на минус 15 раде како би одржавали град проходним. Сва наша механизација била је стављена у функцију чишћења. Помагали су нам и радници јавних предузећа Паркинг сервис и Водовод – каже Виолета Максимовић, директорка ЈП Зеленило и гробља и напомиње да су путеви, углавном посипани адекватним мешавинама, док је у таласу најнижих температура махом коришћен калцијум хлорид који је отпорнији и делотворнији при изузетно ниским температурама.
Зима је на измаку, а ЈП Зеленило рад за ову годину наставља уз неколико приоритетних задатака. Тренутно је актуелна уградња подземних контејнера. Подсећамо, крајем прошле године су набављена четири, док је пети добијен бесплатно. У плану је набавка још таквих контејнера, које ће, након набавке хидрауличне дизалице за камион, екипе Зеленила сада моћи да празне и одржавају.
За сада је реч о шест локација за које су сакупљене потребне дозволе, а контејнере ћемо поставити на оним местима где се, према искуству, нагомилава највише смећа: у Цвијићевој улици, на почетку Немањине, преко пута пијаце, на тргу Николе Крге, код Лукоилове пумпе и код Самачких зграда. План је да наредне контејнере уградимо у насељима Папазовац и Милоја Ђака јер је тамо густо насељен простор и често се око постојећих контејнера стварају депоније – напомиње директорка.
Подземни контејнери имају низ предности у односу на постојеће начине одлагања и сакупљања смећа које, више неће разносити ни ветар ни животиње, а уз то је сваки такав контејнер пет пута већег капацитета од надземних. Такође, лакши су за одржавање и са еколошког аспекта неупоредиво бољи.
Уједно се ради и на прибављању нове механизације:- Прошле недеље, имали смо отварање понуда за набавку булдожера, изабрали смо добављача, сада то исто треба да урадимо за набавку ауто подизача. Определили смо се на набавку нових камиона јер је моје мишљење да механизација мора да се обнови. Булдожер купујемо пре свега због чишћења депонија. Постојећи је стар и често се квари, ми не смемо да дозволимо да иједног дана будемо без тог дела опреме, па чим се поквари ми морамо да изнајмљујемо други. Овако ћемо имати нов, и уз то по потреби ћемо употребљавати овај стари. Аутоподизач је возило које носи бункере, односно контејнере од пет тона, он нам је потребан због железаре, мало је за ту фабрику један аутоподизач који тренутно можемо да пошаљемо тамо. Одвојили смо 30 милиона за набавку камиона, а надам се до краја године, ако буде успешна, да ћемо купити и један ауто смећар. Подсећам, набавили смо недавно и дробилицу. То је машина која сецка и дроби гране које сакупљамо када орезујемо дрвеће по граду, што сада може да се користи за ложење, а раније смо то бацали на депонију. И већ смо били у прилици да то применимо, пошто је дробилица стигла пре месец дана, тиме сада грејемо наш расадник.
А у расаднику, како најављује Максимовић, ове зиме има више садница него обично, па ће и на смедеревским улицама бити још више цвећа. Традиционални сајам цвећа је у мају, и за ту прилику ЈП Зеленило прави 40 нових тезги од дрвета, а исте ће, потом бити коришћене и током свих других градских манифестација како би се постигао најбољи естетски утисак.
Са првим пролећним данима кренуће велико чишћење града и постављање ђубријера. Такође, ове године, много ће посла бити на Старом гробљу где је у плану обнова ограде. У току је јавна набавка за потребан грађевински материјал па се наша саговорница нада да ће већ од наредног месеца почети и радови.
На питање какво је сада стање у Пијацама, које су биле „најслабија карика“ здруженог предузећа, Виолета Максимовић каже: Ја сам задовољна стањем, радници се труде максимално да трошкове смање, а приходе повећају.
Најављени процес који је подразумевао координаторе ЈП Зеленило и гробља и преузимање бриге о делу одржавања јавне хигијене у селима, до сада је заживео у моравским селима, Удовицама и Липама и та пракса је у повоју што подразумева много међусобног разумевања и сарадње. ЈП Зеленило мора да буде на услузи свим суграђанима, укључујући и оне на селу, а они пак, морају да схвате да се свака услуга плаћа.
Велики проблем Смедерева су и дивље депоније на чије се чишћење ранијих година трошило и по више милиона у просеку. ЈП Зеленило је уз сваки рачун за услуге, корисницима послало и обавештење о томе да по више него повољној цени, веће количине отпада могу да се реше тако што ће позвати њихову службу:
Цена једне приколице је 400 динара. При том, сви грађани који довезу шут и отпад до депоније не плаћају улаз. За сав остали отпад, улаз се плаћа. Мислим да треба искористити те могућности, као и оне које пружа наша служба. Тако је лакше и нашим суграђанима, а и нама – закључује Максимовић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.