Вељко поново успешан у Шпанији

1 min read

„НОКТУРНО“ И „ТОКАТА“ ЗАПАЖЕНИ:

Деветнаестогодишњи смедеревски композитор и пијаниста Вељко Ненадић, студент прве године Музичке академије у Београду, одсек композиција у класи професора и академика Исидоре Жебељан и бивши ђак генерације музичке школе “Коста Манојловић”, поново је постигао велики успех на такмичењу композитора у Шпанији.

На осмом такмичењу клавирских композиција “Фиделио”, без старосних и стилских ограничења, Вељко је ушао у финале. Ово је до сада било најтеже такмичење, јер је у конкуренцији било 217 клавирских композиција из 40 земаља широм света. Након шест кругова гласања Вељков “Ноктурно” ушао је у финале где је заузео девето место. „Фиделио“ је јединствено такмичење композитора, јер у гласању учествују сами аутори. Вељко је учествовао са још једном композицијом “Токата” која је доспела до полуфинала. Млади Смедеревац био је далеко најмлађи финалиста и једини студент, док су сви остали учесници професионални музичари. Победио је италијански композитор и пијаниста џез опредељења Claudio Filippini, који је сарађивао са звездама као што су Wynton Marsalis, Donny McCaslin, Dee Dee Bridgewater, Mike Stern…
До сада је на овом такмичењу, Вељко два пута долазио до финала 2013. (1.место) и 2016. (6. место), а 2017. је био у полуфиналу.
Такође, прошлог месеца, Вељко је имао солистички наступ на промо викенду фестивала Piano City у Новом Саду, где је свирао своје клавирске композиције, испред познате нишке џез групе “Eyot”. Публика из Новог сада, која је први пут чула Вељка, била је одушевљена како његовим наступом тако и енергијом  пренетом на све присутне која је била наградјена дуготрајним аплаузом. Његов наступ био је снимљен и биће ускоро приказан на РТВ 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published.