Награђени најбољи са књижевног конкурса „Деспотова заклетва”

1 min read

РАСКОВНИК ПРОГЛАСИО НАЈУСПЕШНИЈЕ АУТОРЕ:

У оквиру обележавања осмогодишњице постојања и деловања Уметничког клуба Расковник, почетком новембра прошле године донета је одлука да се објави четврти међународни књижевни конкурс “Деспотова заклетва” за најлепшу песму на тему “Запис – светиња наша”…

За време конкурса, који је трајао од 1. новембра до 31. децембра године, пристигло је 119 песама, а свечана додела награда одржана је прошле суботе у Центру за Културу Смедерево. “Песме су почеле су да нам пристижу са многих страна Балкана и Европе још од првог дана објаве конкурса. Тако су са нама, међу страницама зборника стихови песама аутора Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Бугарске, Аустрије и Немачке. Сви из клуба, заједно са људима који се годинама одазивају на наш конкурс са својим песмама, труде се да кроз задате теме очувају нашу традицију и корене. Покушавамо да на достојан начин свих нас од пера и писанија посвећеника сачувамо од заборава и отргнемо кроз овогодишње поетско сабровање наше старе записе и светиње” рекао је Мирослав Мишел Болтрес, председник Уметничког клуба Расковник.
Стручни жири међународног књижевног конкруса Уметничког клуба Расковник манифестације “Деспотова заклетва” за најлепшу песму на тему “Запис – светиња наша” обавио је захтеван, сложан и незахвалан посао. Овогодишњи жири чинили су професор и директор Народне библиотеке Смедерево Марина Лазовић, професор и књижевник Љиљана Глигоријевић из Власотинца, секретар клуба Мирјана Васић и доктор филолоских наука Јовица Микић из Београда.
За најлепшу песму о “Запису – светињи нашој” жири је одабрао песму “Крст у висини ока” аутора Јована Н. Бундала из Београда и њему је припала велика златна повеља којом је проглашен витезом од Расковника првога реда племените вештине поезије. Песник је такође одликован и медаљом Деспота Ђурађа Бранковића. Меморијална награда Миомирка Нешић додељена је Срби Такићу из Власотинца за песму “Храстење” која се додељује по трећи пут. Аутору је припала повеља којом је проглашен витезом од Расковника првога реда племените вештине поезије уз комплет њењих књига.
Уметнички клуб Расковник је ове године, по шести пут, доделио и књижевно признање “Траг”. На седници уметничког савета клуба 4. марта донета је одлука да се награде аутори Милош Петковић из Ниша, Иван Гаћина из Задра и Милена Дрпа из Модриче. Књижевно признање “Траг” састоји се од признања и комплета књига.
“Сви знамо колико Смедерево има богату историју. Велика ми је част што сам у Смедереву јер је Смедерево мени лично један од најдржих градова у Србији. Сматрам да ова награда није додељена само мени већ и мом граду, Нишу, који представљам где год да одем. Мислим да је у времену у којем живимо најважније да не изгубимо приповедаче и нека ово буде путоказ многим младим људима који одлазе из наше земље да не треба да иду као и да и даље има оних који вреднују туђи рад. Колико је то квалитетно, показаће време пред нама” рекао је добитник златног “Трага” Милош Петковић из Ниша.
Пре доделе награда одржан је минут ћутања за бивше чланове Расковника, професора и академског сликара Наталију Карић-Слијепчевић из Смедерева и песника Новицу Јовића из Власотинца.

Leave a Reply

Your email address will not be published.