Нова фасада за заинтересоване суграђане – уз договор и повољности

1 min read

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> ЈОВАН ЂОКИЋ ДИРЕКТОР ГРАДСКЕ СТАМБЕНЕ АГЕНЦИЈЕ:

ГСА под повољним условима станарима нуди обнову фасада зграда и то је један од приоритета за 2018. Такође, новим Законом о одржавању стамбених зграда Локална самоуправа ће прописати минималан износ за текуће и за инвестиционо одржавања који ће свака Стамбена заједница морати да одваја на месечном нивоу. Тако да што се тиче Стамбене агенције повећања цена услуга одржавања ће сигурно бити – каже, за Наше новине директор ГСА.

О акцији уређења фасада се и раније причало, а ГСА је тај посао сврстала у приоритете за ову годину. Зима је прошла, почиње грађевинска сезона па се може очекивати наставак акције обнове фасада, какви су детаљи и новости с тим у вези?
Наравно и ове године ћемо наставити са акцијом уређења фасада. Па зато још једном позивамо све заинтересоване стамбене заједнице да нам се обрате са захтевом за уређење фасада како бисмо били у прилици да им изађемо у сусрет до окончања ове грађевинске сезоне.

Цена обнављања фасаде једне зграде зависи од самих димензија објекта, али да ли бисте, (како бисмо читаоцима мало детаљније објаснили о каквом улагању причамо и којој суми) могли да нам кажете неке оквирне цифре, примера ради за просечну зграду у Смедереву, са неким такође росечним бројем станова, колико кошта обнова фасаде, односно колики је то износ по једном домаћинству?

Посебну, или јединствену цену по стану није могуће одредити због структуре радова и врсте матерјала (обијање фасаде, замене-обраде око прозора, висине-спратности објекта, броју тераса, дебљине стиропора, броја станова), али нека оквирна цена из досадашњег искуства са уградњом стиропора дебљине 10 цм и комплетно сертификованим фасадним матерјалом (лепак,мрежица,бојење) износи око 14 – 15 евра. Треба напоменути да извођење радова омогућавамо на одложено плаћање, да дајемо гарантни рок на изведене радове од две године и да све радове изводе сертификовани, осигурани, пријављени мајстори оспособљени за рад на висини, што је од изузетне важности за наручиоца посла-стамбене заједнице који је одговоран уколико не дај боже буде дошло до неких повређивања на објекту.

За 2018. је најављена и набавка више возила реч је о пет милиона субвенција, (мини вома, пик ап, путничка возила), када очекујете да ће те инвестиције бити остварене?

Захваљујући градоначелници, Скупштини града и Градском већу за 2018. годину одобрена нам је субвенција у износу од 5.000.000 динара за набавку Мини Воме и два пик ап возила . Управо је успешно окончано спровођење јавне набавке за куповину мини воме, а надам се да ћемо исто тако у наредном месецу успешно спровести и набавку за преостала два возила. Тако да овим путем обавештавам и позивам све наше кориснике, а и оне који то нису да у колико имају потребе за ангажовањем Мини воме од сада могу обратити ЈП Градска стамбена агенција.

Какав је даљи план за побољшање услуга одржавања хигијене? Хоће ли бити неких новина, остаје ли цена иста до краја године?

Новим Законом о Одржавању стамбених зграда Локална самоуправа ће прописати минималан износ за текуће и за инвестициона одржавања који ће свака Стамбена заједница морати да одваја на месечном нивоу. Тако да што се тиче Стамбене агенције повећања цена услуга одржавања ће сигурно бити. Самим повећањем цена одржавања хигијене биће повећан и квалитет услуга из разлога што се тиме добија додатни простор за повећењем броја запослених извршилаца, који ту услугу и пружају.
Почетком нареденог месеца и уз лепше временске прилике започећемо акцију генереалног сређивања стамбених зграда које имају уговоре о одржавању са ГСА.

Каква је ситуација када је реч о наплати? Да ли сте до сада били у прилици да путем судских извршитеља тражите наплату?

Што се тиче наплате она је очекивано у овим месецима мало слабија. После слања опомена свим заинтересованим дужницима понуђен је репрограм дуговања, а онима који нису измирили дуговања по опомени и који нису пристали ни на репрограм почетком месеца стићи ће налог за плаћање путем судских извршитеља.

Према вашим искуствима са терена, да ли се нешто променило од примене нових законских правила о становању, идемо ли напокон ка томе да нам зграде буду уређеније, а станари савеснији и одговорнији?

Председници стамбених заједница и сами станари су веома радознали око детаља то јест обавеза које су наведене у новом Закону, и мислим да су свесни свјих права и обавеза. Самим испуњењем тих обавеза и већим средствима којима ће располагати стамбене заједнице и зграде ће бити уређеније.

Leave a Reply

Your email address will not be published.