Тече година великих пројеката

1 min read

ОБЕЛЕЖЕН ДАН УСТАНОВЕ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ „СВЕТИ ЛУКА“:

Ускоро се очекује долазак званичне делегације након чега ће почети употреба нове хируршке опреме, радови на обнови зграде Психијатрије су у току, а почетком априла у посету и оцењивање долазе представници Агенције за акредитацију. У плану су комплетне обнове болнице како споља, тако и изнутра, и ако се све те најаве остваре у наредном периоду може се рећи да ће здравствена заштита становништва у Смедереву убудуће изгледати много другачије…

Уредбом Владе Србије, пре седам година, 19. марта донета је одлука о оснивању Опште болнице Свети Лука у Смедереву од када установа и формално послује као самостално правно лице. На тај тан се традиционално организује свечани пријем у Болници који је прилика да се сумира све оно најзначајније што је обележило рад установе у претходној години.
Актуелности из смедеревске Опште болнице Свети Лука пре свега протичу у знаку два пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније, а у оквиру Интеррег ИПА програма који су у току. Ускоро се навршава годину дана од почетка реализације пројекта за побољшање услова абдоминалне хирургије у пограничној области. Подсећамо, стига је комплетна опрема за једну операциону салу као и лапароскопски стуб, у овом тренутку најсавременији апарат у Србији какав нема ни једна здравствена установа.
Реч је о опреми која омогућава 3Д лапароскопију, то је нешто тренутно најсавременије, следећи ступањ био би робот. Вредност те опреме је око 300 000 евра. Сада очекујемо долазак званичне делегације како бисмо почели да примењујемо опрему. За то није потребна никаква додатна едукација лекара, овај лапароскоп се разликује само по томе што имате увид и у трећу димензију, чега које у класичној лапароскопији нема. Други пројекат који се одвија кроз сарадњу са партнерима из Универзитета за медицину и фармацију изТемишвара, а у коме је лидер партнер Неуропсихијатријска болница у Вршцу за циљ има побољшање услова живота пацијента облелих од неуролошких и психијатријских болести. У Смедереву је у фокусу пре свега обнова најстарије зграде садашњег болничког круга, то је Психијатрија, подигута 1929. и где је потребна комплетна реконструкција. Радови су почели пре седам дана, велико је градилиште тамо, па смо, тренутно иселили психијатрију у простор где се налази неурологија и продужено болничко лечење, то је привремено, наравно. Имамо и помоћ Неуропсихијатријске болнице у Ковину која преузима све пацијенте који захтевају хоспитално лечење, које у овом тренутку није могуће у нашој установи. Они их збиравају, а наравно, за неке компликованије случајеве и ситуације, Неуропсихијатријска болница у Вршцу. – др Ненад Ђорђевић, директор болнице.
Према очекивањима, радови ће трајати од 90 до 120 дана. Обновом ће напокон, сама служба неуропсихијатрије у смедеревској болници добити 24 кревета, колико их је предвиђено стандардима уместо досадашњих 12, а није их могло бити више јер је читав један део те зграде био ван функције. Осим што ће бити више места за пацијенте, реконструкција ће омогућити и боље услове рада запослених у болници.
Нарочито актуелна је и реакредитација, с обзиром на то да је ранији сертификат истекао ових дана: Ми смо завршили највећи део посла, средили сву документацију, остало је је да се ураде завршне припреме пред долазак оцењивача из Агенције који ће овде боравити од 1. до 4. априла. Након тога преостаје само да сачекамо одлуку и видимо резултате. Наравно, надамо се максимуму, односно акредитацији на седам година, али остављамо на оцењивачима да процене наше домете у претходне три године.
Мањи застој у набавци нове опреме обележио је 2017. али почетак 2018. најављује другачији тренд. Управо је завршен тендер за набавку Ц лука, мобилног рендген апарата који је неопходан за операциони блок и службу ортопедије, а биће набављен средствима Министарства здравља. Окончана је и јавна набавка више респиратора, односно апарата за механичку вентилацију, који постају све потребнији:
Ми имамо три респиратора на хируршкој централној интензивној нези који су прилично стари, али се редовно одржавају и раде. Међутим, потребно нам је тих апарата за подржавање вештачког дисања у служби за анестезију и реанимацију, обезбедићемо још један респиратор за негу пацијената неурологије, и два апарата на кардиологији. У порасту је број пацијената који захтевају механичку вентилацију, управо због свих ових вирусних инфекција и компликација које настају, нарочито услед проблема са дисањем. Такође, значајно је и да смо донацијом обезбедили средства за шест различитих апарата за физијатрију и рехабилитацију – напомиње Ђорђевић.
Локална самоуправа је код Канцеларије за јавна улагања аплицирала за средства потребна за израду пројекта енергетске ефикасности болнице. То ће подразумевати комплетну рекострукцију фасада, столарије, крова… Реално је за очекивати да ће брзо бити одобрена средства за израду пројекта на основу којих ће локална самоуправа моћи да распиште тендер за те радове, а средства су већ обезбеђена, додаје наш саговорник.
Такође, Влада РС је донела одлуку да се болница реконтруише потпуно, па следи и обнова унутрашњости (инсталације, подови, зидови). Локлана самоуправа је припремила тендер и врло брзо ће се ући у пројектовање. Реч је о обимном послу и пројектовање ће трајати око девет месеци како би се испоштовали сви псецифични услови које морају постојати у болницама у односу на неке друге објекте. Како се нада директор, до наредног 19. марта пројектна документација би требало да буде комплетирана.

Најбоље службе и запослени

Према традицији, Дан установе је повод да се наградама скрене пажња на истакнути рад појединаца и служби током претходне године у Општој болници Свети Лука. Овога пута, нагађене су искључиво даме и све четири су биле веома изненађене избором.
Најбољи начелник немедицинских служби – Вера Вела, начелник одељења економско финансијских послова:

Пријатно сам изенађена, и иза овога стоји велики рад читаве службе која има 11 радника, службу књиговодство, обрачун и благајник – поручује Вела.
Најбоља главна средства – Тања Љубовић, сестра УПБ-а

Сви ми подјендако радимо, па је тешко оценити ко је у чему најбољи, зато сам затечена овом наградом. Ја сам особа која на послу ништа не схвата као искувише тешко или немогуће, једнставно волим то да радим и свако ко упише средњу медицинску школу требало би да осећа исто то. Лепо је кад се после 22 године радног стажа и даље подједнако трудите – каже награђена сестра.

Најбољи начелник – Александра Лукачевић , начелник болничке апотеке

Изненађени смо наградом јер смо релативно мала служба, имамо по два техничара и фармацеута и једног административног радника, али је наш посао такав да повезујемо медицински и немединицнки кадар. Задужени смо за снабдевање медицинским средствима и лековима који се у болници користе како би у сваком моменту пацијенти били добро снабдевени. Ја сам начелник од 2012, пре тога сам радила сам у приватном сектору и увели смо неке иновације у вези у са брзином снабедавања, начином комуникације са довљабљачима и запоселнима, верујем да је то донело резултате – каже Лукачевић.

Најбоља служба – гинекологија и акушерство

Ова награда је уручена начелнику, примаријусу доктору Лоли Драгутиновић, гинекологу акушеру: Јако сам пријатно изненађена овом наградом која је похвала нашем раду, јесмо радили доста последњих година, али је нисмо очекивали. Много смо сада радили и на каредитацији, а покушавамо у последње време да уведемо нове ствари као што је епидурална анестезија и присуство оца порођају. Примена епидурала креће, наравно, зависи од посебних услова, а за присусутво очева на порођају потребно је да су похађали школу родитељства при Дому здравља. Радује што је наш рад препознат као добар, ми смо велика служба, имамо десет гинеколога и око 70 медицинских сестара и помоћног особља – каже др Драгутиновић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.