Уручено 12 специјалних награда

1 min read

Фото: Милорад Поповић

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ УЧЕСНИЦИМА МУЗИЧКОГ ФЕСТИВАЛА „ЦВРЧАК“:

Ове године награде за најупорније измиритеље љутих непријатеља, најсимпатичније шепртље са најхрапавијим гласићима, костиме који су нас музичким путописом одвели до Јапана, најразигранији наступ, за костиме “за кроз кућу” у Еци-Пеци-Пецкању…

Рузана Николић, драмски сарадник у вртићу „Дечије царстсво“ Велика Плана, Романа Репустић Николић професор теоријских предмета у Музичкој школи „Коста Манојловић“ и књижевник Мошо Одаловић, који је овом приликом окупљене васпитаче поздравио стиховима, били су жири 15. „Цврчка“. Фестивал музичког стваралаштва деце и васпитача, недавно је окупио око 700 малишана и васпитача из 15 градова у Србији.
Било је раскошно у радошћу нагњеченој сали – казао је сумирајући личне утиске Одаловић, додајући да је сваким наступом било очигледно колико је радости труда уложено у сваку тачку.
Музички фестивал „Цврчак“ обележиле су маштовите идеје васпитача, дивни костими, орфови инструменти – оригинални и прављени, оригиналне ауторске композиције, обраде забавних и изворних народних песама, сплет дечијих песама. Посебно поздрављамо учешће малишана са мамама, у реализацији својих тачака. И ове године, Музички фестивал “Цврчак” нема такмичарски карактер. Циљ самог фестивала је дружење и размена искустава и идеја. Резултат тога је, да из године у годину, учесници су све боље припремљени, а стандарди се подижу на завидан ниво. Ове године, жири је доделио дванаест Специјалних награда. Спектакуларно-маштовити наступи су пробудили маштовитост чланова жирија, нарочито код познатог дечијег песника, Моше Одаловића, па и су називи награда су у складу са тим: за најупорније измиритеље љутих непријатеља; за најсимпатичније шепртље са најхрапавијим гласићима; за костиме који су нас музичким путописом одвели до Јапана; за најразигранији наступ; за најритмичнији интернационалан наступ; за костиме “за кроз кућу” у Еци-Пеци-Пецкању; за хорску распеванку; за најмамастији наступ; за најжући распевани хор; за комплетан музичко-сценски наступ са мотивима фолклора; за неговање народне традиције; за спектакуларан наступ; за шаренолика воћна певанија; за оригиналну идеју и пројекат…. Жири би издвојио тачке из Петровца на Млави, Жагубице, Ужица, Пожаревца, Лајковца, Ковина, Жабара и Смедерева – наводи се у образложењу жирија.
Оно што би била препорука за даље, проистиче из констатације да су „Цврчком“ доминирали музичко-сценски наступи и хорско певање, па је сугестија жирија да на наредном фестивалу буде више заступљено дечије стваралаштво, како би се подстицала креативност деце и васпитача, на пример кроз соло тачке са пратећим ударачима и играчима или музичку бајку, да би се код деце објединили музика, покрет и глума.
Још једна од сугестија жирија била би да се код популарне забавне музике, не користи “реп”, као и да текст песама буде примерен узрасту извођача. Како смо свесни, да васпитачи нису свемогући, топло препоручујемо да, се поред сарадње са родитељима, у реализацију пројекта укључе музичари, кореографи, плесачи, драмски уметници и сви остали који би помогли да се дечији свет маште ослободи и да дечије мишљење завлада сценом – напомиње Романа Репустић Николић.
Рузана Николић је након уручења награда, позвала све васпитаче да се на лицу места, кроз кратку радионицу увере у то да је и најмањи подстицај довољан за стварање. Тако су окупљени подељени групе, прва је имала задатак да измисли стих о лептиру, друга да направи солмизацију, а трећа да осмисли музичку игру „Цврчков путујући шешир“.
Изненадили бисте се шта све може да настане за свега десетак минута, а то ће свакако бити додатни мотив за будући рад васпитача.

Leave a Reply

Your email address will not be published.