Одржан велики пролећни концерт балета

1 min read

СТУДИО У СМЕДЕРЕВУ ИМА 70 ПОЛАЗИКА:

У Центру за културу одржан је пролећни концерт балета на којем су наступили старији, искуснији, више година уназад активни полазници Студија балета.

Програм концерта обухватио је соло тачке, као и групне наступе, а репертоар су чиниле кореографије на музику аутора класичне музике, као што су Сметана, Шуберт, Чајковски, Адолф Адам, али и аутори и извођачи савремене музике као Gipsy kings, Shakira, Sia и остали.
У осмишљавању појединих решења учествовали су и сами полазници, у сарадњи са Анђелијом Тодоровић, кореографом, која води студио балета Центра за културу и која је потписала већину кореографија укључених у програм. Посетиоци су имали прилику да прате извођење и ауторских кореографија полазника, који су бирали дела уз која су показали своје балетско умеће.
“Од када сам дошла на место професора балета у Центар за културу Смедерево, пре три године, видела сам да је однос програма на високом нивоу који подразумева један озбиљан студио балета. У време када сам почела са радом у Центру била сам на месту Председника удружења балетских уметника Србије – репрезентативно удружење у култури, и врло нас је занимао ниво и динамика рада са децом у области уметничке игре,  јер је изузетно важно да се временом инсистира и на децентрализацији и образовању деце у области уметничке игре широм Србије ван Београда” каже Анђелија Тодоровић.
Студио тренутно има 70 полазника. Сматра да је у Смедереву велико интересовање за игру и балет, али често финансијска страна спречава родитеље да се одлуче да дете доведу на овакву врсту физичке активности. Смедерево има образовану и културно освешћену публику јер ипак је то град и место где можемо видети и бројне концерте, представе, фестивале па и гостовања иностраних трупа као што је “Руски царски балет”, гостовање Константина Костјукова са солистима Народног позоришта из Београда и остало.
“Однос Центра за културу према овом сегменту њиховог деловања је веома озбиљан и пружа изузетне услове потребне за овакав вид специфичног образовања – балета. Резултати се могу видети четири пута годишње на Великој сцени када студио представља публици годишња достигнућа. Један од тих концерата смо имали прилику да видимо ове недеље под називом “Пролећни солистички концерт”. Ми у студију радимо на основним балетски вежбама које служе да доведу тело у стање да може да изведе тешке балетске елементе, радимо на подстицању креативности, учимо ритмику, елементе савремене уметничке игре. На такмичења још увек не идемо јер сматрам да је то врло озбиљан сегмент али се припремамо и за то” закључила је она.

Leave a Reply

Your email address will not be published.