На реду је „Ружно паче“

1 min read

ПАТОС НАСТАВЉА ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ЗА ДЕЦУ У СЕЛИМА

ПАТОС и овог пролећа путује по селима како би нашим најмлађима дочарао лепоте и значај позоришта. Након „Немуштог језика“ припремљена је нова представа „Ружно паче“ рађена у сарадњи са руском редитељком Јекатерином Хотенатски.

ПАТОС и овог пролећа реализуј изузетно успешан програм „Растемо уз позориште – позориште на точковима“, у оквиру којег од марта до маја, изводи нову позоришну представу „Ружно паче“.
Подсећамо, програм је намењен деци у смедеревским селима за децу у селима која иначе немају прилике да гледају наступе квалитетних позоришта.
Ове године ПАТОС ће обићи више од 30 села, а поред представе, деца ће проћи и кроз едукативни колаж који их, путем игре, упознаје са оним што чини основне елементе једне представе као и са „позоришним бонтоном“.
ПАТОС од 2014, програмом „Растемо уз позориште“ системски приступа развоју смедеревске позоришне публике од најмлађих узраста. Путујући сегмент овог програма се развија од прошле године, са идејом да позориште мора бити саставни део одрастања сваког детета, без обзира на место живљења.
Тако је прошле године, посећено 20 села, где је у школским салама извођена представа „Немушти језик – позоришна бајка“.
За овај програм ПАТОС продуцира оригиналне представе, које имају за циљ да деци са села не ускрате ужитак који постоји у салама са свим сценским условима.
Овом приликом смедеревско позориште је остварило и нову интернационалну сарадњу, са руском редитељком Јекатерином Хотенатски, која је класичну причу о ружном пачету обојила духом рустичне бајке која обилује многим сценским сензацијама, што ни једно дете неће оставити равнодушним.
Ауторски текст, потписује драматург ПАТОС-а, Ивана Стевовић, оригиналну музику млади смедеревски композитор Милош Петровић, а улоге тумаче глумице Дуња Петковић, Катарина Пендић, Александра Манојловић и Тамара Трајковић.
Програм је подржан од стране фондација Цаталyст и Траг, а стратешки партнер позоришта ПАТОС и свих његових програма је Центар за културу Смедерево.

Leave a Reply

Your email address will not be published.