Аутоседишта за још две стотине беба

АКЦИЈА СЕ НАСТАВЉА И У 2018:

По 12. пут од како је, пре две године почела акција, окупили су се родитељи новорођених беба за које град, преко смедеревског Савета за безбедност саобраћаја обезбеђује аутоседишта.

Овом приликом подељена су 203 аутоседишта, а на чињеницу да је у међувремену, наталитет постао једна од најважнијих тема у читавој држави и да се од локалних самоуправа такође очекује да додатним мерама подстичу рађање, пажњу је скренула градоначелница Смедерева:
Недавно сте у обраћању председника Александра Вучића чули каква је ситуација у нашем граду када је реч о наталитету. Смедерево је 2016. имало негативан природни прираштај, што значи да је било више умрлих него рођених. То не сме да се настави. У 2017. је била нешто повољнија ситуација, родило се 1100 беба, (спрам 800 у години пре тога) а умрло је 1000 људи, али и то је много лошије у односу на неке раније године када смо имали по 2300 беба. То пре свега знам кроз податке о томе колико, на пример, деце уписано у школу на пример. Тако, сада имамо да нам 800 деце уписује први разед, што значи да ће нам се и школе затварати… Мора нас бити више. Ми смо отварали фабрике, а уз оно што се планира за Смедерево и нова радна места, нећемо имати довољно наших људи да раде овде. Јер, сада је тренутно на бироу око 6000, знамо да је 4000 стална бројка, то су они који чекају пензију или имају неке друге планове… Ми реално, сада немамо неки велики капацитет да можемо да понудимо инвеститорима који долазе радну снагу. Морамо да се рађамо, да обнављамо породице, треба нам бар троје деце по свакој породици. Ако смо рекордери у фабрикама и броју запослених, хајде да будемо рекордери и у броју беба. Свако дете које родите и ишколујете то је и ваша лична фабрика, јер то ће дете сутра стварати капитал, радиће и вама помагати. Онако како сте се ви бринули о њима кад су били мали, тако ће они да се брину о вама када ви остарите. Према томе много су нам битна деца, она су наше највеће богатство. Град ће помоћи, ту смо да вас подржимо, на оно што даје држава ми ћемо додавати и више од онога што се тренутно даје – поручила је др Јасна Аврамовић, изразивши задовољство због тога што ова акција има ефекта јер аутоседишта, како је и сама често имала прилике да види, родитељи који су их добили, заиста и користе и тиме штите децу у саобраћају. Савет за безбедност саобраћаја, нарочиту пажњу поклања управо безбедности најмлађих. Отуда не чуди податак да на територији Смедерева, од 2012. године ни једно дете није погинуло у саобраћају.
Подсећамо, право на доделу ауто седишта остварује свака породиља која на дан рођења детета има пребивалиште на територији Смедерева. До сада су подељена 1834 седишта, а акција ће бити настављена и убудуће.

Leave a Reply

Your email address will not be published.