После четири деценије, досадашња поставка о тврђави одлази у историју

МУЗЕЈ ВАС ЧЕКА У НОВОМ ИЗДАЊУ:

Поводом Дана Музеја у Смедереву, у четвртак 12. априла у 13 часова биће приређено свечано отварање нове основне поставке „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“.

Изложба „Смедревска тврђава – од престонице до споменика културе“ је нова поставка Музеја у Смедреву која афирмише комплексно наслеђе овог изузетног локалитета.
Прича о Тврђави је уједно прича о Србији 15. века, деспоту Ђурђу Бранковићу и „проклетој“ Јерини, кулучењу под Турцима, разорном Првом и Другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ Смедеревске тврђаве до сада. На овај начин креиран је нов оквир за њено познавање и разумевање.
Изложба је саставни део „Пројекта реконструкције сталне поставке“ чијом реализацијом Музеј настоји да прерасте у полигон за активно учешће и интерактивно учење, који подстиче критички и аутономни поглед на друштво, околину и историју. Она је место сусрета и дијалога, и простор који пружа задовољство и разоноду подједнако локалном становништву и туристима.
Поставка је реализована захваљујући финасијској подршци Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Смедерева. Поред тога, колектив Музеја велику захвалност дугује многобројним сарадницима који су помогли и поделили са нама своју љубав према наслеђу и заједници.
Уверени смо да ће изложба „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“ бити подједнако значајна и интересантна као и претходна поставка музеја која је успешно комуницирала са публиком и одолевала времену више од четири деценије – напомињу из Музеја и позивају све суграђане да присуствују свечаном отварању ове савремене поставке чиме започиње и нова ера у презентовању смедеревске тврђаве.

Leave a Reply

Your email address will not be published.