„Нушићева ера, Нушићева мера“

1 min read

35. ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „НУШИЋЕВИ ДАНИ“

Под овим слоганом, од 16. до 28. априла одвијаће се овогодишњи позоришни фестивал у Смедереву.

Одлуком жирија, овогодишњи лауреат Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару је Александар Берчек, који је остварио улоге у више од 40 филмова, као и бројним позоришним представама.
Ова награда се традиционално додељује последње фестивалске вечери, а тада ће бити уручено и бијенално признање за ревитализацију драмске класике на театарским сценама у земљи и иностранству, позоришном редитељу Јагошу Марковићу, у чијим је представама много пута, прилику да ужива имала и смедеревска публика.
Ове године, фестивал ће се одвијати у три сегмента. „У сусрет Нушићевим данима“ пре свега представља домаће снаге, позориште ПАТОС које ће играти „Алису“, а у плану је и гостовање комшија, позоришта „Масука“ из Велике Плане које изводи „Госпођу министарку“, док ће ансамбл из Крњева Аматерског позоришта „Обилић“ извести „Српску драму“.
Претфестивалски програм, од 19. априла у Смедерево доводи ЦЗК Ваљево и Шабачко позориште („Несрећна кафина“), Народно позориште „Стерија“ из Вршца („Едмунд Кин“), Крушевачко позориште („Женидба и удадба“), Београдско драмско позориште („Мој деда је аут“), као и Нушићеве лауреате, Миру Бањац, Јелисавету Секу Саблић и Љиљану Стјепановић.
У такмичарском делу фестивала фестивал „Нушићеви дани“ обухватиће представе најзначајнијх позоришних кућа у региону. Након свечаног отварања биће изведен позоришни комад „Корешподенција“ Звездара театра. „Урнебесна трагедија“ Атељеа 212, у режији Марка Манојловића, на репертоару је дан касније, а да је Нушић и данас жив и вазда актуелан, потврдиће у Смедереву 25. априла представа „Ожалошћена породица“ Народног позоришта из Београда, у режији Јагоша Марковића. Представа „Под жрвњем“ Југословенског драмског позоришта, у режији Егона Савина, биће пред публиком 26. априла.
Последња у низу је представа „Žalujoča družina“ у режији Игора Вука Торбице којом ће поштоваоцима позоришне уметности познато Нушићево дело 27. априла да прикажу гости из Словеније – Прешерново гледалишче из Крања и Словенско људско гледалишче из Цељa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.