Језик је моћан апарат

1 min read

СТАНКО ЦРНОБРЊА ГОСТОВАО У СМЕДЕРЕВУ:

Прошле недеље у Центру за културу професор Станко Црнобрња одржао је предавање на тему медија и културе.

Црнобрња наводи да се Европа до пре две године у свим званичним папирима звала информационо друштво, а данас дигитално. Уводом интернета настала је једна потпуно нова ситуација коју свет и Европа зову дигитално друштво.
“Данас је дигитализација постала политичка тема првог реда зато што је то једна тектонска плоча која се сада појавила над досадашњом цивилизацијом. Ми живимо у настанку једне нове цивилизације која ће потпуно да прекрије све оно што је до сада било. То се зове конвергенција” каже Црнобрња.
Тај појам значи да се сви постојећи медији и алати претварају у један мега алат за који још не постоји име али за који знамо да ће доминирати у 21. веку. Он у себе интегрише све постојеће медије и постаје невероватно приступачан, демократичан, слободан и интерактиван па самим тим својствено обележава једну нову културу која се сада зове дигитална култура.
“Када говоримо о индетитету и култури, свакако да културу и идентитет везујемо за језик. Ми се идентификујемо са језиком којим говоримо и наша култура се распрострања толико колико наш језик може да успостави комуникацију са неком другом културом, односно да препозна кодове неког другог израза или језика. Чувени енглески језик који је настао на једном малом острву у Атлантику се током 200 година раширио као једна културна матрица целом планетом и опстао. Он је данас остао језик целе планете зато што је утемељен на једном технолошком прогресу. Тако су данас у медијским и културолошким односима, хтели или не, сви прешли на енглески језик. Прави пример је комисија Нобелове награде за литературу, она мора књиге да прочита на енглеском језику да би неком Јапанцу или Африканцу додеила награду за језик. Језик је један моћан апарат.”
Црнобрња сматра да живимо у једном невероватно интересантном времену када се потпуно физиономија света, а самим тим и култура мењају, а интернет је та технологија, тај медиј који је цивилизација чекала миленијумима.
Кад се појавио интернет тад је почела та велика, тектонска промена цивилизацијска којој сад повратка у старо нема. Последњих дана је власник Фејсбука под великим притисцима зато што се одједном отворила спознаја да је то једна моћна машина која има преко две милијарде добровољних чланова. Када би била држава, Фејсбук би била најмногољуднија држава на планети. Кад су политичари то схватили кренуле су кочнице, аларми, црвена светла…
До 2020. године 80% свега на интернету ће бити видео. То је тај нови аудио-визуелни језик који људи почињу да користе и којим се описмењавају. Сада када отворите интернерт и хоћете да погледате вест, он вам одмах отвара видео. Друштвена мрежа данас јесте нови културни модалитет. Многи моји вршњаци и колеге кажу “ми смо пре имали лопту крпењачу и она нам је била довољна за дружење”. Замислите да данас имате 155 друштвених пријатеља од којих су 50 у Јапану. Видите их преко Скyпе-а и причате са њима у реалном времену. Када је то могло ? То је само Жил Верн могао да замисли и одједном се то сада живи рекао је Црнобрња.

Leave a Reply

Your email address will not be published.