Ухапшене матичарке

АКЦИЈА „ПЛУТОН“ И У СМЕДЕРЕВУ

Акција је спроведена у 19 градова, а сумња се да су ухапшени том приликом оштетили буџет Србије за око 17,5 милиона евра.

Припадници Министарства унутрашњих послова у наставку акције на сузбијању кривичних дела прања новца, финансијског криминала и корупције, посебно везано за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили су 47 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 19 лица због постојања основа сумње да су починили више коруптивних кривичних дела, док се за две особе трага.
Акција „Плутон 2“ спороведена је у Београду, Панчеву, Новом Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Смедереву, Јагодини, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању, Пироту, Прокупљу и Новом Пазару, а осумњичени се терете да су од 2005. године до данас извршили више кривичних дела којима су буџетима Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, града Београда и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од 1.896.090.232,00 динара, односно преко 17,5 милиона евра.
Полиција је у Смедереву, по налогу смедеревског Вишег јавног тужилаштва, ухапсила Р.Ђ.(1963), Љ.М.(1951), Д.М.(1962), Д.Ј. (1980) и С.Р. (1963) због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја и фалсификовање службене исправе.
Сумња се да су они у периоду од јануара 2014. до октобра 2016. године у својству одговорних лица матичне службе – Градске управе у Смедереву, приликом издавања извода из матичних књига од грађана – подносиоца захтева, примали новац на име плаћања такси у износима који су законом прописани за ту врсту извода. Осумњичени су на тај начин себи прибавили противправну имовинску корист, а буџет Републике Србије оштетили за 2.839.880,00 динара. Против једног осумњиченог биће поднета кривична пријава у редовном поступку.

Leave a Reply

Your email address will not be published.