У Смедереву безбедни и грађани и имовина

1 min read

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Трибином у скупштинској сали градске управе обележен 1. март, Светски дан цивилне заштите. Том приликом представљен је рад Окружног штаба цивилне заштите, као и функционисање штабова за ванредне ситуације на нивоу округа и града.

Климатски поремећаји, технолошки и технички напредак, све бржи темпо живота, саобраћајне несреће, пожари, поплаве, земљотреси, епидемије, озбиљно угрожавају сигурност људи и имовине на светском нивоу. Зато је неговање класичног концепта цивилне заштите неопходно, уз стално унапрђивање и улагање средстава, констатовано је на свечаној трибини поводом Светског дана цивилне заштите. Град Смедерево је препознао значај обезбеђења сигурности грађана и њихове имовине негујући одличну сарадњу са окружним, и организујући перманентан рад градског штаба за ванреде ситуације, рекао је на трибини председник Скуштине града, Богољуб Спасојевић.
Град Смедерево је током 2016. године уложио значајна средстрва у функционисање сектора цивилне заштите и рад градског и окружног штаба за ванредне ситуације. Купљени су чамци за речну полицију, чиме је значајно повећана безбедност људи и пловила на Дунаву и приобаљу велике реке. Такође, противпожарној јединици обезбеђене су покретне мердевине за интервенције на већим висинама, а ове године настављамо разговоре са Румунима о међународној сарадњи на пољу цивлне заштите и рада у ванредним ситуацијама. Ова сарадња требало би да донесе и значајна средства за наш окружни и градски штаб. Такође, наш град је један од ретких у Србији који је од репубуличког Сектора за ванредне ситуације добио сагласност на процену угрожености, а у току су активности на добијању сагласности за план заштите и спасавања на територији града Смедерева. Прошле године у марту, само неколико дана после обележавања Свеског дана цивилне заштите, имали смо ванредне активности због поплава у једном делу територије града, након тога ванредну ситуацију са клизиштем у Дунавксој улици, где смо једну породицу морали да збринемо и изместимо са угроженог подручја и још много активности током целе године, али сматрамо да је превентивни рад најважнији. Зато ћемо ове године наставити да радимо на чишћењу свих водотокова другог реда који су у надлежности Градске управе и посебно Голобочког потока, који је минулих година, приликом поплавних периода правио велике проблеме мештанима Сараораца. Такође наставићемо и да бринемо о противградној заштити куповином ракета за ове намене. Настављамо рад на изради акустичне студије, након чега ћемо успети да обезбедимо савремен систем за узбуњивање – казао је Спасојевић.
Исцрпан извештај о систему цивилне заштите на нивоу репубике и округа, окупљенима је презентовао Ненад Јоцић, начелник Окружног штаба цивилне заштите: Много је аспеката, активности и напорног рада било потребно да одржимо стабилан систем цивилне заштите на нивоу округа и у граду Смедереву. Прошле године смо радили и на обуци специјализованих јединица цивлне заштите у Смедереву тако да за сада постоје две специјализоване јединице – противпожарна и јединица за пружање прве помоћи. У новембру смо били гости Руско-српског хуманитарног центра из Ниша који је организовао обуку за спасавање из рушевина у Русији, а прошле године смо се суочили и са једном новом, потенцијално ванредном сиутацијом у Србији и целој Европи, а то је прилив већег броја страних држављана на територију једне земље, што доноси бројне безбедносне и сигурносне ризике. На све изазове смо одоговорили и стабино организујемо систем цивилне заштите грађана у Смедереву и на теириторији округа. Посебно желим да истакнем одличну сарадљу са градом Смедеревом и градским Штабом за ванредне ситуације – закључио је Јоцић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.