Град набавио спортске реквизите за све школе

КУПЉЕНА ОПРЕМА ВРЕДНА ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА

Током прошле седмице у Градској управи подељени су недавно набављени, најразличитији спортски реквизити који ће побољшати услове за одржавање часова физичког васпитања у свим школама на територији града Смедерева.

Миљана Кравић је и овом приликом истакла да је Град Смедерево локална самоуправа која настоји да буде одговорна када је реч о деци и образовању, најавивши да ће вредна спортска опрема бити уручена представницима 19 основних и четири средње школе са територије града.
Градоначелница је подсетила на чињеницу да Смедерево већ три године учествује у пројекту „Спорт у школе“ министарстава просвете и спорта. И не само то – отишло се корак даље, па је о трошку буџета ангажовано 30 професора физичког васпитања: Упослили смо све професоре физичког који су били на евиденцији незапослених. Месечно добијају по 20 000, или 40% од редовне плате. Циљ је да нам деца од најранијег узраста крену са спортским образовањем и да свако дете себе пронађе у неком спорту. Сутра можда створимо и нека нова, велика имена фудбала рукокета, куглања… Ја сам 12 година у локланој самоуправи, а 22 године уназад, односно десет година раније, колико сам упућена у тај период, никада, локална самоуправа није имала овакву акцију којом се свакој школи поклањају потребни реквизити и опрема за часове физичког васпитања. Договорили смо тако да школе које су ушле у програм енергетске ефикасности и реновирају своје фискултурне сале нису у пуном обиму добиле реквизите, а то су Гимназија и школа у Сараорцима, а све остале су добиле оно што су хтеле, до вредности од 500 000. Већина тих реквизита послужиће за обављање наставе физичког у двориштима и на теренима при школама, а део ће користити за активности унутар школе. Ово није једина акција коју ћемо спроводити, настојаћемо да помогнемо и на даље. Честитам професорима и надам се да ће доћи време када ће моћи да нађу сталан посао. На њима је да наставе да буду вредни и радни и да нашу децу томе уче – казала је Јасна Аврамовић.
Овом приликом набављену опрему вредности око три милиона динара чине најразличитији реквизити, у складу са посебним потребама сваке школе па је купљено мноштво лопти за различите спортове, голови, табле за кошарку, разбоји, струњаче, столови за стони тенис, конопци, вијаче, штоперице… Догађају су присуствовали и Милош Ковачевић саветник министра за омладину и спорт, државни секретар у Министарству просвете Ана Ланговић Милићевић и Весна Недељковић помоћница министра за предшколско и основношколско образовање.
Желим да истакнем значај ове акције, веома је важно да локалне самоуправе препознају правац у ком Министарство све време иде. И сам министар је нагласио да имамо три приоритета у образовању. Један је свакако спорт и здравље, повезано са безбедношћу деце. Други правац је дигитализација, трећи је реформа која је започета кроз међупредметне компетенције, све оно о чему смо више пута причали. Овде смо данас у просторији препуној спортских реквизита. Када смо говорили о часовима физичког и слободном креирању тих часова, било је разних недоумица, али смо стално истицали да је неопходно да професори буду креативни, да ангажују децу, да у сваком тренутку треба да буду у двориштма, у природи, да их учимо социјализацији, тако нећемо имати насиље. Деца која одрастају у здравим срединама постају здрави одрасли и одговорни људи. Драго ми је да видим сто за стони тенис, као будуће место окупљања у школи и све оно што може да унапреди цео процес образовања. Знам како је тешко радити када немате основне реквизите, жао ми је што до сада нисте имали све оно што је било потребно. Надам се да ће вам ова средства помоћи. Увек кажем, наставник је најважнији, нису најбитнија помоћна средства али је много лепо када их имамо. Желим вам да их лепо користите, да деца уживају у бављењу спортом, а ви у свом послу – казала је Недељковић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.