„Mayekawa“ и званично у Смедереву

1 min read

ПРВИ ПРОИЗВОДНИ ПОГОН ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Представници ове јапанске компаније као и директор овдашње, будуће фабрике, приликом посете градоначелници најавили изградњу хале за ову и покретање производње у наредној години.

Реч је о компанији чији рад почива на дугој традицији јер је основана двадесетих година прошлог века. Бави се производњом расхладних система, уређаја и компресора најновије технологије. Осим у Јапану, „Mayekawa“, производне погоне има у Америци, Канади, Бразлу, Мексику, Белгији, Индији и Јужној Кореји, а мања представништва на готово 40 локација широм света.
„Mayekawa“ постоји од 1924. Од тада, до данас и даље има исти циљ – да купци буду задовољни производима јер тада смо и ми задовољни. У освајању тржишта, 1971. у Белгији је отворено представништво за Европу „Mycom“. Али, испоставило се да има места да проширимо своје капацитете и делатност, па смо разматрали неколико опција када је реч о европским земљама, пре свега Мађарску и Србију. Упоређивали смо многе ствари и на крају ипак одлучили ипак да овде буде фабрика каже Tsuyoshi Hattanda, генерални директор „Mayekawa Europa”.
На питање шта је тачно био разлог да се определе за Србију и то баш Смедерево, генерални директор се на кратко вратио у прошлост, подсетивши да су јапанске компаније у овој области инудстрије, од 1986. године веома успешно сарађивале са „Фаграмом“. Та фабрика више не постоји, али су, деценијама, ипак опстали контакти остварени са другим фирмама које су наставиле да се баве таквом производњом:
Ово се пре свега односи на одличну сарадњу са „Климом“, приватним предузећем у Смедереву које је и званични дистрибутер наших производа и чији ће вдиректор такође бити и директор фабрике „Mayekawa SRB“. Ти контакти и искуства били су пресудни, а свакако да је удела имала и сама позиција Смедерева у Србији као града који подстиче долазак страних инвеститора – додао је Tsuyoshi Hattanda.
Од 1993. траје сарадња између ове јапанске компаније и фирме „Клима“ чији директор Жикица Андрејевић објашњава да је почетком године купљено земљиште у Инустријској зони у Смедереву и да је наредни потез изградња хале за шта ће вероватно бити ангажован ИТГ. План је да до краја године буде изграђен производни погон, а да од маја наредне, почне и производња.
Припремамо се ових дана, за почетак постављамо ограду на земшишту које је купљено. У читавом том процесу, много нам је помогла градоначелница Смедерева и надлежне службе, надам се да ће се таква сарадња наставити и убудуће. Било је проблема око регистрације самог предузећа, у почетку је требало да се зове „Mayekawa Srbia“, то је била жеља јапанских партнера, на жалост, наши закони то не дозвољавају, односно, потребна је посебна дозвола од стране Привредне коморе и Владе Србије, па смо скратили назив и отуда „Mayekawa SRB“. Напомињем да то неће бити огранак, већ стопроцентно домаћа, самостална фирма. Новац је већ обезбеђен, па даља динамика зависи искључиво од нас и тога којом брзином будемо успели да остваримо планове – напоменуо је Андрејевић на шта му је градоначелница поручила:
Пошто сте изабрали извођача који се раније већ доказао на великим пројектима, има много искуства, ради брзо и квалитетно, не сумњам да ће све бити готово према вашем плану. Најважније је да су први утисци представника јапанске компаније позитивни, да су задовољни оним што су у Смедереву видели и доживели јер је у свакој новој инвестицији, ураво тај почетак најтежи. Пружили смо максималну подршку у логистици у жељи да се фабрика што пре направи. Наша Слободна зона је једна од бољих на овом делу Балкана, ми смо то већ показали, услови које ми дајемо као држава и град су изузетно добри, а сам положај зоне, повезаност са саобраћајницама и речним током чине додатну предност – казала је Јасна Аврамовић.
Погон у Смедереву биће инвестиција која се остварује у три етапе. У првој је реч о улагању од два милиона евра. Јапанци су, како напомиње Андрејевић, веома опрезни и одговорни, не залећу се дајући обећања и све раде уз пажљиво планирање. Тако ће, на почетку „Mayekawa SRB“ имати од 15 до 30 радника, у наредној фази од 30 до 70, да би тек када се стабилизује пословање, могла да ангажује 200 људи.
Свако ново тржиште на коме се појаве, они освајају полако јер се ради о изузетном производу који је компликован за израду. То су расхладни системи односно компресори који би у потпуности требало да се монтирају овде. Тачније, из Јапана стиже један део, све остало треба направити овде, укључујући и судове под притиском које ће за потребе наше производње правити такође једна смедеревска фирма, „Ем Дип“. Они већ имају између 50 и 80 радника, међу њима и бивше раднике „Фаграма“, нуде врхунски квалитет што се тиче заварених спојева и то је разлог што хоћемо да наставимо сарадњу са њима. Почетна идеја је била да сами то правимо, али заиста нема потребе када већ постоји таква фирма у Смедереву која одлично ради. Све остало што је потребно за уређаје, радиће „Mayekawa SRB“. Фабрика неће бити гигант, али је врло интересантна са аспекта квалитета. Ми нећемо имати флуктацију радне снаге јер је моја политика таква да радници морају да буду задовољни и стимулисани примањима и условима рада. То је и био мој услов да се прихватим овога, јер не желим да радим у фабрици која ће експлоатисати радну снагу – напомиње директор.
Градоначелница је и овом приликом поручила да се цени свако ново радно место и да верује да ће и ова компанија имати довољно радне снаге, пре свега међу младима који сада имају додатну мотивацију да у средњој школи бирају профиле потребне за овакву индустрију и да би, евентуално требало размотрити могућност укључивања у дуално образовање: Ми смо захваљујући Влади и тадашњем премијеру, а сада председнику Србије добили 39 хектара земље у Слободној зони. Ја не желим да земља буде празна, већ хоћу што више фабрика. То значи да је нама свако радно место битно, нема „великих“ и „малих“ фабрика. Ми смо презадовољни што је „Mayekawa“ дошла и што у Смедереву прави гринфилд халу. За почетак то ће бити простор од 2000 кварата, па ће се у свакој наредној фази увећавати, и очекујемо да на крају то буде произдводња на 6000 квадрата и да се упосли 200 до 300 радника. То су специфични занати који се добро плаћају. Партнерима из Јапана треба предочити да кроз дуално образовање могу у континуитету да обезбеде раднике специфично образоване управо за ову производњу – закључила је Аврамовићева, наговештавајући овом приликом и да се преговара са још једним страним инвеститором, односно немачком компанијом која је заинтересована да покрене посао у Смедереву.

Leave a Reply

Your email address will not be published.