Би и концерт, и Георгиев

НЕКОЛИКО ХИЉАДА ЉУДИ НА ПРОТЕСТУ У СМЕДЕРЕВУ

Владо Герогиев је ипак певао у Смедереву 4. марта. Неколико хиљада људи окупило се те вечери на градском тргу у Смедереву у знак протеста због ранијег отказивања концерта овог певача у чему је препознат покушај гушења грађанских слобода.

Смедеревцима су се те вечери придружиле комшије из околних градова, али је било и оних који су превалили много дуже раздаљине како би послали поруку да у овом, нити било ком другом граду у Србији, нико, никада, никоме више неће моћи да забрани право избора на то кога ће слушати или гледати, нити ће некој јавној личности бити ускраћено право на рад, као што је то био случај са Георгиевим, како сматрају организатори протеста. На почетку окупљања, симболично је у небо послата светлост са хиљада у исто време укључених мобилних телефона и музика са разгласа чиме је означен „крај мраку, тишини и ћутању“.
Желимо да верујемо да лепе ствари неће бити забрањиване само зато што неко не мисли исто као неко други – казао је Георгиев, након чега је отпевао неколио песама, напоменувши да му је жао што није било могуће одржати прави, двоипочасовни програм, планиран за концерт у смедеревској хали.
Подсећамо, грађани су овом приликом исказали незадовољство због догађаја током претходних недеља када је у два наврата отказиван концерт Влада Георгиева. Званичног образложења нема, а и сам певач је остао ускраћен за исто. Први пут је на свом Твитеру дао кратку објаву да је концерт отказан и да му ништа више од тога није ни речено. Другог пута је, да неће певати у Смедереву, сазнао од једне наше суграђанке која је желела да купи улазнице, али јој је на благајни саопштено да је наступ отказан.
Пошто је и сам певач истицао да је директор хале био и више него коректан (али да му није дао никакво објашњење), а да је друге стране, незванично помињано објашњење да је продато мало карата апсурдно, дошло се до закључка да је Георгиев у Смедереву непожењан због свог политичког опредељења. Јер, симптоматично су се отказивања поклапала са његовим иступањима у јавности и подршци за кандидатуру Саше Јанковића.
Одлучни у намери да се на томе не завши, десетак Смедереваца покренуло је Фејсбук групу „Концерт Влада Георгиева у Смедереву – ипак ћемо одржати“. Првобитна замисао је била исказивање незадовољства тако што би 4. марта, од 20 и 30 када је требало да почне концерт у хали, Смедеревци, пустили по једну Георгиеву песму „из својих домова и крај отворених прозора“. Међутим, покренута је лавина која је за свега пар дана резултирала подршком од 20 000 људи из Србије и свих крајева света, па је одлучено да се концерт, у виду грађанског протеста одржи као миран скуп, а Владо је најавио да ће бити „гост на свом концерту“ и да ће доћи да се Смедеревцима одужи на пруженој подршци. Читаво време, организатори су чланове групе позивали на окупљање без икаквих страначких обележја и политичких конотација. Тако је и било. На једином виђеном транпаренту писало је „Како то мислите отказан?“, а догађај је прошао без икаквих инцидената. Они забранили. Ми дозволили. Они отказали. Ми заказали. Покушајте још једном, доћи ћемо опет, али биће нас бар десет пута више – саопштили су на крају организатори протеста „Концерт Влада Георгиева у Смедереву ипак ћемо одржати“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.