Библиотекари су душа библиотеке

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА 172 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА:

Одржана свечана академија поводом још једног Дана Народне библиотеке, а током недеље та установа културе приредила је више програма за суграђане.

Сваки кутак, организовани програм и било која активност у смедеревској библиотеци подређени су само једном, најважнијем циљу – афирмацији културе читања и што већем обухвату читалаца.
Мењала су се времена и начини рада, али је у суштини то је, пре 172 године била и остала мисија библиотеке основане 1846. године. Отуда и констатација чланице Градског већа, Светлане Михајловић да је Народна библиотека Смедерево један од симбола града. Читање нам живот чини лепшим и богатијим. Желим да похвалим ентузијазам запослених у најстаријој установи културе у Смедереву, желим им да буду још успешнији, а локална самоуправа је ту да помогне и подржи ваш рад јер је препознала његов значај – казала је Михајловић.
Душа српског народа настала је у Хиладару, где је основана и прва библиотека. Писана реч се ширила у вековима који долазе све до тренутка када је и у Смедереву формирано читалиште. Бурна историја Србије била је и бурна историја библиотекарства које данас живи као једна од најуређенијих области културног рада у земљи, казала је између осталог Маја Огаревић, председник УО Народне библиотеке Смедерево и додала:
Сви знамо да би библиотеке биле само полице са књигама да није библиотекара. Свесних важности свог посла, они су кључари великог блага и лучоноше, они су душа библиотеке. Тек вођен њиховом зналачком руком читалац може да урони у благо библиотеке. Зато ми је драго што имам прилику да учествујем у животу Народне библиотеке Смедерево.
Директорка, Марина Лазовић подсетила је да често има прилике да библиотеку презентује на разним форумима и да увек са задовољством износи бројке: Послујемо у 1500 квадрата простора наменски изграђеног за библиотеку. На седам одељења имамо 300 000 библиотечких јединица, уписујемо годишње око 8000 читалаца, 200 више од тога било их је у 2017. Дневно, библиотеку посети око 500 корисника, на годишњем нивоу било је то 104 711 посета. На читање је, у 2017, узето 157 279 публикација. Набављене су 6442 нове књиге, а у 10 огранака у селима уписано је 1608 читалаца прошле године. Реализовали смо 197 културно – образовних програма, а такође је, протеклу годину обележила акција „Јасно је – и село и град“ јер у нашу установу тим поводом дошло више од 200 ђака из сеоских средина. Такође, треба издвојити и обнову подова на Одељену стручне књиге које је по правилу веома посећено.
У наставку програма, по традицији, библиотека је на свој дан даривала оне од којих је током претходне године добила највише књига, а такође су подељене и дипломе и захвалнице за најактивније читаоце на свим одељењима као и у сеоским огранцима.
Исте вечери, приређено је књижевно вече Драгана Хамовића, док ће у среду, 25. априла од 18 сати бити осликан књижевни портрет Моша Одаловића. Књижевни четвртак, овога пута ће бити посвећен завичајном писцу, Ивани Стојић која ће представити најновију збирку поезије „Путник с тачком“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.