Oдржани први „Тасини дани“

У САРАОРЦИМА ПОКРЕНУТА МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧАСТ ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ СРПСКИХ ПЕСНИКА:

На 105. годишњицу рођења срског песника, у његовим родним Сараорцима, у просторијама ОШ „Херој Света Младеновић” где се налзи спомен биста великог поете револуције и постреволуционарне елегије, одржани први Тасини дани. Специјални гост и председник жирија познати дечији песник и писац Тоде Николетић, прогласио најбоље на литерраном конкурсу. Први лауерат је са Новог Београда.

У прелепом школском дворишту сараорачке ОШ „Херој Света Младеновић“, једна насупрот другој стоје бисте два брата, који су обележили то село – један је херој рата Света Младеновић, други јунак постреволуиционарне српске и југословенске поезије – Танасије Таса Младеновић.
Колико симболике у овом трену који за нас мора да буде обавезјући, јер нас један насупрот другом гледају позната браћа Света и Таса. Трудим се током свих ових година, на отварању ових 20 фестивала поезије и дечије драме којима сам кумовао да код деце пробудимо нагон за стварањем, јер човек своје постојање оправдава тек ако ствара! – каже Тоде Николетић, аутор 45 књига песама и прича за децу. – Нама је данас веома важно што почињемо причу о Таси Младеновићу, тачније, што подсећамо младе на праве вредности у овом каламбуру бруталности, вулгарности, неукуса и неморала. Танасије Младеновић је био велики песник, песник елегије и дубоке и широке љубавне прозе. Познавао сам га, путовали смо зајендо у мојој младости, а његовим позним годинама, на броје фестивале. Изузетно сам га уважавао и сматрам га једним од највећих српских и југословенских песника 20. века. Те праве вредности, увек се крију у неком прикрајку, као што су и Сараорци овде у прикрајку смедеревског атара, где као и те праве вредности чекају да буду пронађене и да са њих неко обрише прашину. Ми данас бришемо прашину са лика и дела великог Тасе Млаедновића, организјући прве „Тасине дане“, овај дивини литерарни конкурс на којем су учествовали ученици из бројних основних школа из Целе Србије – рекао је на отварању првих „Тасиних дана“, председник жирија, Тоде Николетић.
Вредни наставници и запослени у школи Херој Света Младеновић у Сараорцима посвећени су свим активностима које промовишу рад и ваннаставне акитвноти ученика, али и наставника. Родитељи су део овог тима и сви су били поносни на још једну манифестацију и важан догађај у њиховом селу.
Узбуђени смо и поносни што ћемо данас у Сараорцима и нашој школи покренути манифестацију која нас сећа на великог, завичајног и српског песника – рекла је на отварању директорка ОШ „Херој Света Младеновић“, Јасмина Радојковић. – Одлучили смо да на овај дан рођења великог песника, 15. априла, организјемо његове дане. Посебно смо поносни што су бројни ученици и њихови наставаници из више од 20 српских градова послали своје радове на литерарни конкурс који смо расписали. Квалитет песама је врхунски и ми смо поносни на младе људе и основце, који су послали песме на конкурс.
Песме су врхунске и ми већ у Србији имамо оформљену групу младих песника овог узраста, међу којима је лидер Лука Баровић из Београда, али смо на „Тасиним данима“ добили и нове врхунске песнике овог узрата. Жири је имао тежак задатак да изабере најбоље на конкрусу који је привукао младе песнике из више од 20 српских основних школа. Прво место освојио је Урош Тирнанић са Новог Београда за песму „Село моје драго“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.