Завршене полуфиналне вечери шестог такмичења у беседништву

1 min read

КОНКУРЕНЦИЈА И КВAЛИТЕТ БЕСЕДА У „СЛАВОСЛОВУ“ СВЕ ВЕЋИ

Протојереј Саша Гавриловић и Црквена општина Смедерево већ шест година негују у Саобрном храму Светог Георгија, такмичење средњошколаца у беседништву, које је стекло епитет познатог и признатог надметања младих људи у Србији у „лепом казивању паметних мисли“ како се, још од античких времена и Цицерона, оца беседништва, овај поступак „усмене књижевности“ назива.

Такмчари су све озбиљнији и темељитији, а беседе пажљиво припремљене и још боље казиване. Такође, жири је све квалитетенији. Ове године у жирију су били Вера Хорват, Ристо Василевски, Марина Лазовић и Зоран Попадић.
Данас смо били сведоци потврде тезе да на младима свет остаје. Деца су изузетно талентована, жељна знања и довољно паметна да та знања примене у стварности – каже директор Народне библиотеке у Смедереву, Марина Лазовић, члан жирија – Оно што мене посебно радује јесте чињеница да ово вече показује да млади нису робови аудио-визуелних медија, друштвених мрежа и интернета, који им нуде површне и често погрешне садржаје и вредносне системе. Очигледно да није проблем у њима већ нажалост у нама старијима, јер морамо да нађемо начин да их заинтересујемо да читају и говоре. Протојереј Саша Гавриловић је очито успео у томе и ја му честитам. Морам да признам да сам испрва била скептична, како ћемо успети да децу средњошколског узраста заинтересујемо за беседништво као изузетно компликован начин изражавања. На срећу, стварност ме је демантовала и ми, ево, већ шест година имамо изузетно квалитетан „Славослов“, који расте и напредује. Пресрећна сам што видим ове младе људе који говоре и размишљају изузетно паметно и зрело на бројне теме из свкодневног живота, али и на метафизичке теме.
Током две полуфиналне вечери, осам најбољих стекло је прилику да се пласманом у финале такмичи за вредне награде, које подрзамевају и новчани део награде, али и бројне књиге, као што је то био случај прошле године.
Ми смо пре шест година кренули у овај пројекат, који је нарастао и обавезао нас додатно на нове напоре, који нам нису тешки, али нам треба помоћ – каже творац „Славослова“, протојереј Саша Гариловић. – Прошле године смо имали бројне награде за најбоље, биле су изуезтно вредне књиге, зато позивамо све потенцијалне добротворе да нам се јаве и помогну да наградимо ову сјајну децу, који лепом и паметном речју, одржавају славу слова, записаног и реченог, кроз ево, већ, шести „Славослов“.
Учесници финалне вечери „Славослова“, средином маја, биће и Смедеревка Маја Ђорђевић, која је на другој полуфиналној вечери била трећа, као и Лука Грбић, прошлогодишњи победник, који је био други у полулфиналу 13. априла. Његова тема била је како физички закони утичу на наше свакодневне животе. Одличлно смишљено и још боље казано.
Ја веома волим да дођем овде и изузетно ми је стало до овог надметања – каже Лука Грбић, који има стратегију припреме говора, али и тактику са сваку беседу понаособ. – Сваку тему осмислим као скицу, најпре, а онда је разрађујем. Потом дам опште тезе и припремим језичке и мисаоне премисе и оквире у којима желим да се крећем током беседе. Ја никада не учим напамет текстове, већ правим план и методом мапе упа извлачим потребне елементе, који су ту око мене у ваздуху – казује рецепт за одличне беседе Лука Грбић, који ће и ове године покушати да дође до првог места, не желећи и даље да открије тему којом ће наступити на финалу 6. „Славослова“, средином маја. Смедеревка, Маја Ђорђевић, биће му велики конкурент као и прошле године. Ја сам ове године беседила о Црвеном крсту и тој армији волунатриста који век и по покушавају да помогну свим несрећницима на свим светски меридијанима. Мени је то фасцинантна тема и зато сам одлучила да о њој говорим на овој полуфиналној вечери – каже Маја Ђорђевић – Замерено ми је да сам била превише театрална, али ја сам једноставно таква, емотивна и сугествина, али исправићу замерене елементе у свом наступу за финале.
Осам најбољих младих беседника из пет српских градова, такмичиће се у финалу, које ће бити одржано средином маја. О тачном термину одржавања, организатор, Црквена опшитна Смедерево накнадно ће обавестити учеснике и јавност. На финалу „Славослова“, као и током две полуфиналне вечери, са духовном музиком, наступиће и Црквени хор „Слога“, који је значајно обогатио ову манифестацију.

Leave a Reply

Your email address will not be published.