Нама је обавеза да будемо најбољи

1 min read

Ма колико звучало као фраза, посета комплексу ЕКО САН улива охрабрење и наду да, данас често злоупотребљавана и само формално истицана борба за заштиту животне средине, ипак има искрене поборнике који не само да послују поштујући основне принципе екологије, већ им је то и својеврсни modus vivendi. Јер, то је оно што се да видети на сваком кораку овог, до последњег милиметра брижљиво уређеног, а великог комплекса, какав се уосталом и очекује од једне озбиљне фирме, лидера у овој области када је реч о нашим просторима, али и знатно шире.
Окупљајући малу армију од 65 стално запослених и још много додатних сарадника, ова, иначе прва приватна фирма у тој области на простору бивше Југославије, данас постоји на две локације, као Завод за ДДД и ЕКО САН д.о.о, јер се осим производње биоцидних средстава, такође баве и услугама. Основну клијентелу чине велика предузећа и локалне самоуправе: Радимо са великим фирмама Железара, Хемофарм, Пепси, Марбо. Међу њима има највише оних које се баве прехрамбеном производњом, где су стандарди поприлично захтевни, начин извођења радова и сертификованост запослених, то нам је, уз фармацеутску индустрију, циљна група. Део приче везан за буџетске кориснике подразумева обимније послове, али су они истовремено и несигурни. Јер док се у привреди, одлука о томе да ли ће вам посао бити поверен или не, базира се углавном на квалитету, код јавних набавки је ствар другачија. Можете да радите најбоље на свету, следеће године се појави неко други ко да неку бесмислену цену и то је то.. . Ви ту не можете ништа, не жалим се, али то је реалност. У пракси не постоји правни механизам да се спрече злоупотребе, ви можете да имате најгорег могућег извођача на планети, да дође, уради то како он хоће, и ви то не можете да спречите. Постоји нешто што се зове црна листа најгорих извођача, али ја не знам ни једни фирму да је завршила на том списку, а свега сам се наслушао, од најдиректнијих примера неиспуњавања обавеза до неких мувања, подметања… Нисам никад чуо да је по Закону о јавним набавкама неко на основу негативних референци стављен на црну листу – објашњава директор Завода за ДДД ЕКО САН, Јован Ивачковић. Тежак је и окрутан тај свет тржишта, наставља наш саговорник и што је поражавајуће, у тим утакмицама се не рачуна искреност и стварна посвећеност принципима као што је онај који важи у компанији ЕКО САН:


Наша идеја водиља је порука да ако већ морамо да користимо разне препарате и хемију, онда то треба да чинимо тако да максимално заштитимо све око себе, укључујући и природу. Мени је понекад непријатно да потенцирам ту страну нашег пословања, али је ова фирма заиста основана са тим циљем. Да докаже да се може радити, опстати, бити конкурентан, бити најбољи, а у исто време поштовати та нека узвишенија мисија. Екологија је данас, на жалост, израбљена реч, јер је данас све „еко“. Бавите се одлагањем нуклеарног отпада и називате се „еко“. Наша идеја стварно јесте да колико год можемо, применимо екологију и заштиту животне средине у нашем пословању. За неког, то на први поглед делује као контрадикција, бавимо се отровима, а залажемо за екологију, али баш зато, можемо да применимо велики број неких аспеката, као што је инсистирање на што мањем коришћењу активних супстанци у нашим производима. Наш оснивач и директор је биолог по вокацији, некада је био асистент на Биолошком факултету. Сматрамо да имамо одговорност према природи. Први смо увели биолошки третман за сузбијање ларви комараца, што је било поприлично чудно за то време и дан данас се он не користи често због цене, али то је нешто што је померило ствари напред. То је препарат на бази бактерија, нема уопште хемикалија и биоразградив је, није јефтин, али из угла заштите животне средине је непревазиђен. Такође се и обуке раде уз исту поруку – додаје Ивачковић.
Те обуке су ЕКО САН учиниле првим у још нечему. Наиме, 2012. године били су прва приватна фирма која је покренула едукације за саветнике за хемикалије. То су специјализовани стручњаци који морају да се баве законском регулативом и процедурама, израдом безбедносних регистрација, свим аспектима пословања са хемикалијама. Кад смо се ми јавили са тим, то је била јерес, сматрало се да је то искључиво подручје намењено медицинским или фармацеутским факултетима, одмах су почела питања, шта ће те ви ту, ко сте… Ми смо испунили све прописане услове, имали смо професоре, експертизу, желели смо да пренесемо људима из привреде оно што знамо. Било је прихваћено са доста скепсе, увек се претпоставља да приватници нешто мућкају, да би се на крају испоставило да смо ми озбиљан едукативни центар који је највећи број тих саветника едуковао. Проста је логика, била ми се тиме бавимо, увоз, извоз, израда докумената, свакодневно то радимо и зато смо умели да то пренесемо другима, и евалуације су нам биле добре, око 200 људи је прошло кроз те семинаре. Доста смо са Мaкедоницма кренули у развој по питању обука, до краја године, ако не буде опет неких препрека зато што смо приватници, намера је да акредитујемо програм за обуку, пошто они имају регионалне заводе за јавно здравље. Идеја је да ми будемо ти који ће држати обуке о сузбијању комараца и ларви, ангажовали бисмо и људе са ВМА, института Батут, то су неки наши пријатељи и сарадници. Македонци су одушевљени, али је овде опет неповерење, коментари да ми имамо у Србији Завод за биоциде. Али они су хтели нас, а не Завод јер је наш програм тај који им највише одговара – напомиње Ивачковић.
Када је већ о евалуацијама реч, и то комплетног рада, за сваку компанију су важни сертификати којима се потврђује квалитет пословања. ЕКО САН их има више. Први су добијени од „Квалити Аустрије“ јер су у ЕКО САН-у желели да их објективно процени неко са стране. Али, посебно им је важан онај од наше Агенције за издавање сертификата, издат на максималних седам година што је пошло за руком малобројним здравственим установама у Србији. Уз то, потврду квалитета ЕКО САН-ових производа гарантује и CEPA…
Тренутно се ЕКО САН припрема за нове изазове који ће, уколико се планови буду обистинили отворити нову страницу у историји компаније која је пре три деценије почела као једно мало, породично предузеће, без опреме, просторија, постројења… Данашњи магацин огромне квадратуре, високорегалног складишта испуњен је различитим производима, како оних које ЕКО САН производи, тако и других фирми које дистрибуира попут Новартиса, БАСФ-а, Синђенте… У току су преговори да се марту или априлу почне извоз у земље Европске уније, а као последица стратешке сарадње са једном италијанском фирмом. У плану је прво Хрватска, а за тим Руминија, преговара се и са балтичким земљама, Естонијом, Летонијом. Циљ је да се српска компанија додатно учврсти као произвођач биоцидних производа. Спремни су на оно што их очекује јер ово тржиште у ЕУ већ одавно изграђено и „мали играчи“ тешко долазе до прилика. Али, ЕКО САН је конкурентан ценом и квалитетом и судећи по ономе што смо чули и видели и те како спреман за ту утакмицу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.