Прво место за Ненадића у Словенији

1 min read

Двадесетогодишњи смедеревски композитор  и  пијаниста Вељко Ненадић је крајем јуна остварио нови велики успех на међународном такмичењу композитора – извођача “Oskar Rieding” у Совенији.

Вељко је освојио прво место, као и специјалну награду такмичења у категорији до 20 година. Конкуренцију су чинили учесници из скоро читавог света, а међу њима и композитори из Америке, Русије, Кине, Италије, Шпаније, Финске, Аустрије, Сингапура, Украјине, Словеније,  и других држава. Ово такмичење је било јединствено по томе што се поред квалитета композиција оцењивала и вештина свирања сопствених дела.

Вељко је још као ученик ниже и средње музичке школе у Смедереву показивао интересовање за свирање сопствених дела на клавирским такмичењима што је често изазивало велико одушевљење код жирија, али и код публике. Након првог круга такмичења, Вељко се пласирао у финале које је одржано у Цељу, у свечаној дворани Народног дома. Жири није остао равнодушан и поред горе наведених признања, Вељко је добитник концертних ангажмана у Словенији, а један од њих биће и у Словеначкој академији наука и уметности. Такође, награђен је и од стране организатора и спонзора такмичења уметничком сликом.

Следећег дана, Вељко је наступао на концерту победника у велелепној Кристалној дворани у Рогашкој Слатини у којој је неколико пута имао прилику да свира чак и чувени Франц Лист. Извео је две ауторске композиције, Свиту за клавир и Токату, где га је публика поздравила са одушевљењем. Треба напоменути да су се на овом такмичењу појавила нека имена која ће у будућности обележити светску уметничку сцену као што су чудесни петогодишњи руски виолиниста Andrey Slobodyanyuk, 10-годишњи  контрабасиста Аустријанац Lysander Herndl  i 15- годишња Американка виолинисткиња Barbara Juminaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.