Најугроженији у центру пажње

1 min read

Пише: Слободан Станковић

СА РЕДОВНЕ ГОДИШЊЕ СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ЦРВЕНОГ КРСТА СМЕДЕРЕВО

На редовној годишњој седници Скупштине Црвеног крста Смедерево, која је одржана 17. априла 2018. године, размотрени су и усвојени извештај о раду Црвеног крста Смедерево са финансијским извештајем и коментаром Надзорног одбора за прошлу као и план активности са календаром активности и финансијским планом за ову годину.

Чланови Скупштине размотрили су и усвојили информације о изборним документима Црвеног крста Србије и Црвеног крста Смедерево од 2018. до 2022. године као и информацију о висини чланарине у црвеном крсту за ову годину. Седници су присуствовали Драгослав Карић, стручни сарадник Црвеног крста Србије, Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику, Саша Обрадовић, секретар и Јелена Рашић, стручни сарадник Црвеног крста Пожаревац, Радмила Бранковић, почасни члан Скупштине Црвеног крста Смедерево, представници Теренске јединице “Др Владан Ђорђевић” као и представници бројних хуманитарних организација и удружења.
Томислав Живановић, секретар Црвеног крста Смедерево рекао је између осталог да је прошла година била изузетно тешка у финансијском погледу због чега су зараде запослених смањене за 20 одсто одлуком Управног одбора већ пету годину и да су донације драстично смањене, док су активности Црвеног крста остале исте, а неке су се чак и повећале. Говорећи о раду народне кухиње, Живановић је рекао да Црвени крст Смедерево није могао да испуни услове расписаног конкурса, јер су се тражили ИСО стандарди 9001 и 22.000. Замолио је Црвени крст Србије да помогне смедеревској организацији да изађе из ове тешке ситуације. Активност народне кухиње треба да замене друге социјалне активности као што је дистрибуција хуманитарне помоћи и програм психо-социјалне подршке. Вртић за децу из социјално угрожених породица има 60 полазника узраста од 3 до 5 и по година. Програм бриге о старима, који се у Црвеном крсту Смедерево реализује од 2002. године, наставља се истим интензитетом. Прихватилиште у Малој Крсни и даље ради, а недавно је од надлежног министарства добило лиценцу за рад. Овоје веома значајно, јер прихватилиште сада може да прима кориснике са целе територије Србије. Борба против сиде, наркоманије и алкохолизма је сталан задатак Црвеног крста, а активности се реализују у свим основним и средњим школама. Посебна пажња посвећена је обуци из прве помоћи, која се организује једним делом бесплатно, а другим делом комерцијално у складу са Законом о безбедности саобраћаја на путевима. Изузетна пажња поклања се добровољном давалаштву крви, а на годишњем нивоу прикупи се између 4 и по и 5 хиљада јединица крви. Омладинска теренска јединица “Др Владан Ђорђевић”, која окупља преко 150 чланова, активна је у свим акцијама Црвеног крста Смедерево и редовно одлази на скупштине других теренских јединица, а учествује и у едукативном раду и вршњачкој едукацији. Окружна јединица за деловање у ванредним ситуацијама, која има 24 члана и покрива подручје Смедерева, Велике Плане и Смедеревске Паланке, била је увек на висини задатка. Посебну пажњу у овој години треба посветити прикупљању чланарине, имајући у виду да Смедерево има врло мали број чланова Црвеног крста у односу на величину града и број становника. Важан задатак је повећање броја волонтера и њихова едукација, јер један динар уложен у волонтера враћа се три до четири пута организацији, рекао је између осталог Томислав Живановић.
Драгослав Карић, стручни сарадник Црвеног крста Србије рекао је да је Црвени крст Смедерево у протеклом периоду веома успешно у сложеним условима раализовао све програмске задатке Црвеног крста и поверена јавна овлашћења као и да се ова организација по оствареним резултатима налази у самом врху организација црвеног крста Србије. Др Босиљка Радовић, члан Скупштине Црвеног крста Србије рекла је да је на Скупштини нашег националног друштва разматран извештај о раду и да су резултати Црвеног крста Србије више него добри. Сматра да морамо да се прилагођавамо времену у којем живимо и да пратимо догађаје око нас како бисмо остали ваљани у сваком сегменту. У изборној години свака организација Црвеног крста при изради предлога за органе треба да води рачуна да се бирају људи од интегритета који ће својим радом чувати тековине Црвеног крста Србије и шире. Драган Станић, члан Градског већа задужен за социјалну политику рекао је да се бори да носилац активности програма народне кухиње буде Црвени крст и да је то борба која ће да траје као и да у вези овог проблема треба да се укључи и Црвени крст Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published.