Скупштина без кворума, седница није одржана

1 min read

ИПАК СЕ ДОГОДИЛО

Ово се, према речима представника опозиције догодило први пут у новијој историји смедеревског парламентаризма – да власт са апсолутном већином не дође на заседање и тиме, имајући у виду да су неке од одлука на дневном реду биле веома важне, од свих грађана Смедерева направи таоце унутарстраначких размирица.

„Скупштинско звонце“ чуло се не време, али се испоставило да су му се одазвали само представници опозиције и одборници Социјалистичке партије Србије. У свом, за ове прилике необично кратком обраћању, председник Скупштине је поручио:

На основу извештаја стручне службе утврђено је да седници, од 70 одборника, присуствује њих 20 па у складу са Пословником о раду Скупштине града Смедерева одлажем ову седницу. Сви одборници ће бити обавештени када ће бити одржано наредно заседање, а након консултација са шефовима –  казао је Богољуб Спасојевић.

Могући датум наредног заседања није саопштен, али се 11. августа навршавају три месеца од претходног заседања, а према закону, јединица локалне самоуправе може бити распуштена у том случају.

Из редова представника владајуће већине није било никаквих коментара нити изјава за јавност, али је опозиција одмах након напуштања скупштинске сале одржала заједничку конференцију. Том приликом, поручили су да ће убудуће уједињени деловати и радити у Смедереву и да је неодржавање заседања из поменутих разлога преседан.

Перица Ђорђевић, шеф одборничке групе Демократске странке:

„Имали смо прилике да присуствујемо одлагању седнице због тога што владајућа већина није обезбедила кворум. Овако нешто се дешава по први пут у Скупштини Града Смедерева. Ја сам одборник двадесетак година и овако нешто се никада није догодило,да се Скупштина претвара у ринг за унутарстраначко обрачунавање у Српској напредној странци. Ово је само још један покушај да се обесмисли Скупштина и њен рад, као и одборници који су изабрани од стране грађана на изборима. Више је него јасно да у СНС постоји велико неслагање. То је најблажа могућа дефиниција свега што се дешава. И они, уместо да решавају проблеме града и грађана, а град је препун проблема то сви могу да посведоче, они се баве сами собом. Већ месецима, па можда и дуже, имамо ситуацију да се у неким медијима најављује како ће градоначелница бити смењена, а то се не догађа. Ствари су кулминирале ових дана када једноставно, већина одборника СНС није дала кворум. Тиме покушавају да актуелној градоначелници покажу колика је њихова снага. То је њихова унутарстраначка борба која не треба да се тиче ни Скупштине, ни грађана Смедерева, постоји друго место где се такви проблеми решавају,а не да се Скупштина користи у те сврхе. Ово је преседан и ми најоштрије осуђујемо овакав поступак, али не треба ни то да нас пуно изненађује јер у целој држави имате сличну ситуацију, да су институције обесмишљене и да се све своди на то да један човек одлучује о свему и свачему. То се наравно, преноси и на локал и имате једну овакву небулозну ситуацију. Ово не сме да се понови. Није заказан нов термин за седницу, председник Скупштине не зна када ће бити Скупштина. Зато што он о томе не одлучује, као што не одлучује о било чему…„

Игор Швоња шеф одборничке групе Покрет Двери и Демократска странка Србије:

„Очигледно је да смо сви постали таоци владајућег режима и њихових унутарстраначких борби, знамо да то тиња већ годину дана и приметно је да је у Смедереву опала свака интевренција локалне самоуправе да се стање у граду унапреди. То видимо на сваком кораку, од комуналних проблема, до осталих ствари које треба да се решавају као горући проблеми града.Политичка криза је увек темељ сваке друге, па и економске. Ево примера из материјала који је данас требало да разматрамо, буџет је за прво полугодишње напуњен са мање од 40%, а поједине ставке и мање од тога. У сваком случају види се да је активност града на ниском нивоу и да је питање да ли ће планирано за ову годину бити остварено. Све је то показатељ стања у власти, ми као опозиција не желимо да учествујемо у њиховим обрачунима, нити да дамо подршку једној или другој струји јер очигледно да они немају свест о томе како треба да функционише град. Ја бих их, ипак позвао да, ако не могу да се договоре, да нађу други начин да се то реши, па на крају крајева и расписивањем ванредних избора, да се криза реши и направи нова већина која ће успети да боље води овај град“.

Аца Цветановић,шеф одборничке групе „Будимо Смедерево“:

„Присуствовали смо једној трагикомичној ситуацији и не по први пут, већ смо то имали  то да власт обара самој себи кворум. Тако нешто се ни у једној озбиљној држави не дешава. Биће да је ситуација ипак више трагична него комична јер се урушавају институције система, што се овде ради од доласка на власт. Државу претварају у партијску и онда се према институцијама односе као према партијском плену па се сва њихова разрачунавања одражавају на државу. То је урушавање демократије, рушење државе и то мора да се јавно каже, али они то схватају као нешто сасвим нормално. На жалост, ова ситуација прети да угрози функционисање града, јер када се унутар странке дешавају размирице то је једна ствар, али када се то преноси на Скупштину, која треба да буде место за решавање проблема грађана, то је онда проблем за све грађане. Нама, као опозиционим одборницима не преостаје ништа друго него да апелујемо на јавност да види оно што СНС од Скупштине прави и да их за то казни на наредним изборима“.

Милоратка Бојовић, одборник ДСС и заменик шефа одборничке групе:

„Дешавало се да одборници опозиције не дају кворум, али да власт закаже седницу на коју потом не дође, а да председник нема чак ни објашњење зашто, то се заиста никада није десило у историји смедеревског парламентаризма. Међусобне размирице у СНС као што знамо трају дуже од годину дана и  довеле су до тога да су малтене стала јавна предузећа, Градска управа скоро да не функционише, начелнику је истекао мандат, нема конкурса за именовање новог, град је стао. Сведоци сте и ви те ситуације да се скупштинске седнице, због дилеме хоће ли или неће бити кворума, одржавају једном  у три месеца само да би се купило време како не би дошло до привремених мера. Колеге рекоше да у СНС-у делују две струје, ја сматрам да ту има више фракција, али ниједна одлука не може да се донесе без одобрења врха СНС.И ја апелујем на грађане да следећи пут воде рачуна о томе коме дају свој глас. Наравно да ми као опозиција прижељкујемо нове изборе и надамо се да ће на тим изборима грађани Смедерева изабрати неке друге људе. Ми смо такође направили договор о заједничком деловању у Скупштини. Хоћу да напоменем и то да уз СНС, одговорним за ово што се дешава сматрамо и СПС која такође учествује у власти“.

Шта све није усвојено…

На овом, иначе 15. заседању пред одборницима је требало да се нађе дневни ред са 15 тачака и по старој пракси, мноштвом подтачака. Међу најважнијим је свакако планирани ребаланс буџета којим се предвиђени износ у градској каси повећава на око четири милијарде динара, односно за 155 милиона, а на име више веома важних пројеката попут програма које финансира ЕУ (као што је побољшање услова за одрживо, безбедније и ефикасно пословање објекта „Весели цветови“ у износу од 10 милиона или 39 милиона за пројекат „Осветлимо Индустријски парк“) али и значајног увећања на разделу друштвена брига о деци где је планирано увећање за скоро 86 милиона. На дневном реду је такође требало да буде извештај ревизора који је дао позитивно мишљење на завршни рачун 2017, извештај о оствареним приходима и расходима буџета за првих шест месеци ове године, одлука о утврђивању закупнина за пословни простор у власништву града, измене и допуне програма пословања ЈКП Зеленило и гробља.

Скупштина је требало да констатује и информацију да је референдум о самодоприносу у МЗ Липе, одржаном 24. јуна успео, јер се 54% гласача, односно 1499, изјаснило позитивно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.