Да што пре постанемо једна породица

ЕВРОПСКА ДЕЛЕГАЦИЈА У СМЕДЕРЕВУ:

У оквиру четвородневне посете Србији представници радне групе Европске комисије за проширење, прошлог четвртка посетили су Смедерево. У делегацији су били представници свих 28 земаља чланица ЕУ. Судећи по добром расположењу, чланови Европске комисије за проширење носе позитивне утиске из нашег града.

Радна група Европске комисије за проширење боравила је прошле седмице у Србији, где је разматрала све битне аспекте које би државе, кандидати за улазак у ЕУ требало да остваре како би постале део све веће, европске породице народа. Након дводневних разговора са представницима владе Републике Србије и ресорног Минстарства за европске интеграције, трећег дана посете, одлучили су да обиђу српске градове који имају велику културну и историјску заоставштину. Због тврђаве и Дунава, избор су били Смедерево и Голубац. То су, истовремено били једини градови, ван метрополе, који су чланови радне групе ЕУ за проширење посетили током боравка у Србији. Иницијатор посете Смедереву био је представник Малте, која ове године председава радном групом за проширење.
Моја је идеја била да посетимо Смедерево – рекао је обраћајући се домаћинима, Фабијан Псаила, Малтежанин, председавајући радне групе Европске комисије за проширење и додао: Много сам читао о смедеревској тврђави и вашем положају на Дунаву, као највећој европској реци и трансферзали која повезује западну, средњу и југоисточну Европу. Осим тога, чуо сам за ваше виногорје, а знате, управо је тема мог магистарског рада била „Како вино повезује Европу“. Зато је моја логична одлука била – Смедерево и нисам погрешио. Овде видимо љубазне домаћине, насмејане и вредне људе, који знају да чувају и негују праве вредности. Надам се да ћемо ускоро сви бити у једној, европској породици…
Представницима 28 земаља, чланица ЕУ, обратила се градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић:
Хвала Малти што је препознала Србију и Смедерево као перспективне у процесу придруживања и квалитенте средине, које негују високе европске стандарде у свему што раде. Ми у Смедереву имамо велико срце за све људе овог света и желимо да што пре постанемо део Европске уније. Хвала вам свима што сте данас овде и позивам вас да се што пре вратите, да се више дружимо. Смедерево је једини град ове величине у Србији који води жена. Изузетно је тешко водити овако веики град, али ја то успевам ево већ у четвртом мандату, тешким радом и одрицањем. Много је нових инвеститора, отворених радних места и фабрика јер ми желимо да по свему личимо на Европу.
Због кашњења делегације Европске комисије на путу из Великог Градишта и Голупца и мрака који се спустио, на жалост бројних чланова комисије, отказана је посета смедеревској тврђави, а гости су боравак у нашем граду завршили у винарији Јеремић, где су могли да се увере у оно што је наговестио Фабијан Псаила, у квалитет смедеревског вина, које се производи у савршеној комбинацији локације Дунава и природе, славне прошлости и извесне будућности, у великој породици народа – Европској унији. Надамо се ускоро…

Leave a Reply

Your email address will not be published.