Склоните шљаку, што пре

ПРОТЕСТ МЕШТАНА ВРАНОВА:

Муку због гомила шљаке, Врановци муче одавно, још од какао је железара била у власништву Ју Ес Стила, али сада је, како кажу све превршило меру и више не могу да чекају да проблем буде решен. Зато су прошле недеље, организовали протест.

Наиме, инудстријски остатак из железаре, односно шљака, годинама се нагомилавао на фабричкој парцели у близини кућа. Отуда прва „брда“ шљаке која, осим што је, како поручују мештани Вранова, свуда видљива као слој тамних наслага, има последице и по њихово здравље. Оправдано, страхују од ефеката које може имати удисање те прашине и посебно су забринути за здравље најмлађих.
Како кажу, са свим упозната и локална самоуправа, а као рок који је наводно постојао, поменули су „прошлу среду“.
С друге стране, градоначелница Смедерева, која је такође присуствовала овом скупу, подсећа на то да је о овом питању већ било већ било речи током ранијих сусрета са мештанима када је обећала да ће проблем бити решен. Позивајући се на то да се држава након преузимања железаре од стране Хестила обавезала да сву шљаку измести из круга фабрике и њених поседа, Аврамовићева тврди да су мештани упознати са најављеном динамиком измештања шљаке, јер се тако нешто не може окончати током ноћи.
Јуче се шљака није извозила из железаре, или се извозила врло мало, данас се, у договру са мештанима шљака никако не извози, јер поштујући њихове жеље ми смо предузели све мере да се то обустави. Што се тиче саме шљаке и брда које видите иза нас, она ће врло брзо нестати из села Вранова. У наредних годину дана све ово што видите овде биће празан простор. Не може нестати прко ноћи, јер она се овде скупљала 30 година и треба времена да буде уклоњена – тврди градоначелница.
Како је немогуће све то преместити на само једну локацију биће их више. Сада се траже потенцијална места за одлагање шљаке која, каже Јасна Аврамовић, није радиоактивна и има примену у грађевинској индустрији, а коришћена је и за насипање њивских утева.
Нове шљаке, како је поручила, неће бити јер ће се тај отпад из производње преређивати у самој фабрици. Ово је само делимично умирило Врановце који су за сада вољни да још мало сачекају, али убрзо очекују конкретне потезе који ће их уверити да се по овом питању нешто заиста и ради.

Leave a Reply

Your email address will not be published.