РАЗГОВОР С ПОВОДОМ, ДР ЈАСНА АВРАМОВИЋ ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА

Ucenici ispred Gimnazije Smederevo 1003 2015 Snimio Nenad Zivanovic

Школе су тренутно у првом плану

„Ротирање“ три школе, детаљна обнова Гимназије после пола века и уређење школе у Сараорцима то су тренутно најактуелније теме. Такође, већ сада се прави план по коме ће у наредној години бити обновљене и „Цвијићева“, „Нушићева“ и „Давидовићева“ – каже, у разговору за Наше новине градоначелник Смедерева, др Јасна Аврамовић.  

 

Након много година, сада је извесно да велико сређивање Гимназије долази на ред ускоро. Шта је у овом тренутку још извесно када је реч о детаљима у вези са тим обновом?

Да, радиће се на згради Гимназије Смедерево, средства су обезбеђена тако што смо конкурисали пројектом за унапређење енергетске ефикасности. Посао је вредан скоро 153 милиона и уговор је управо потписан са Развојном агенцијом. Радиће се обнова фасаде, коначно ће бити сређена и свечана сала, затим сала за физичко, учионице, кабинети ће бити освежени… И проблеми у вези са грејањем ће заменом столарије и бољом излолацијом бити решени, а школа ће се убудуће грејати на пелет.

Тендер ће бити расписан током ове недеље и радови ће почети чим се окончају процедуре јавних набавки.

Постоји ли нешто одређенији термин, бар према досадашњим искуствима из јавних набавки, када би могли да очекујемо почетак радова јер се ближи и школска година?

Очекујемо радове тек од септембра и према плану, требало би да буду готови до краја првог полугодишта. За то време, биће обезбеђен други простор како би се настава за ђаке Гимназије одвијала без проблема.

Обнова је добродошла, али поставља се питање да ли је, све то могло да се уради бар мало раније, у току распуста, уместо што се чекао почетак године?

Проблем је у процедурама које прате такве пројекте, а које су веома сложене. Јасно је свима да се овакве ствари не догађају током ноћи и да мора много времена да се уложи у један тако скуп пројекат. Реч је о великим радовима, на целом објекту, споља и изнутра, биће, уз све што сам споменула, постављене и све нове инсталације. Као што знамо, та зграда је и под надлежношћу Завода за заштиту споменика културе, па се сви радови морају одвијати на посебан начин. Све и да смо успели да окончамо процедуре раније, та два месеца летњег распуста не би много значила јер свакако, од 1. септембра деца ипак не би могла да крену ту у школу – радови укупно трају четири месеца. Ја знам да су Смедеревци свесни свега тога и верујем да ћемо моћи да рачунамо на разумевање и подршку родитеља. На крају крајева, када то све буде готово, имаћемо потпуно сређену Гимназију, на задовољство садашњих ђака, али и свих будућих генерација, а надам се и свих суграђана, јер је реч о можда и једној од најлепших зграда у Смедереву, постала је знак препознавања ужег центра и свакако заслужује комплетну обнову на коју се чека пола века.   

У току је и премештање школа, о томе се у више наврата причало, а у последње време доста се и полемише око тога да ли је та промена била неопходна и шта се тиме добија. Какав је ваш став и порука родитељима који су у недоумици?

Та одлука је условљена бројним, реалним потребама. За почетак, као што знамо, протеклих година се бележи мањи природни прираштај, а то се посебно осећа у школама ван центра града. Број деце се смањивао, што је нарочито погодило школу „Јован Јовановић Змај“. Губе се читави разреди, у односу на „Цвијићеву“ или „Давидовићеву“. Са тим проблемом је суочена читава земља и отуда је у Србији рађена нова мрежа школа. И ми смо прошле године донели такву одлуку. На срећу, код нас неће доћи до гашења школа, али је потребно да се постојеће мало боље организују. Тако је дошло до ротирања. И признаћете, сасвим је логично да пољопривредна школа буде тамо где постоје ресурси за практичну наставу. Код Економске је читав парк, велико имање, огледна поља… Најлогичније је да то све одржавају ђаци који су одабрали такве профиле. Уз то, пољопривредна школа је тамо и била некада. Економско – трговинска школа се пребацује у „Змај Јовину“, а „Змај Јовина“ се премешта, тачније враћа у некадашњу зграду, односно ТТПШ „Деспот Ђурађ“. Сматрамо да је то добро решење. Ми ћемо обезбедити двориште за децу у „Змај Јовиној“ и све оно што по закону мора да се уради до 1. септембра. Мислим да је то разумна одлука.

Да, али изгледа да нису сви таквог мишљења, чују се разне примедбе и родитеља и просветних радника… Да ли сте упознати са тим?

Када је реч о коментарима, ја чујем разне „дисонантне тонове“ и од родитеља и од профеосора. Понекад се запањим. Чујем да су родитељи деци бирали средњу школу по томе где се она налази, а не по струци којом ће се сутра њихово дете бавити. Чујем и да неки професори баш воле да им школа буде у центру града, али и да имамо просветне раднике којима свака промена смета. Они раде негативну кампању за овакав потез, али он је сасвим логичан. И на крају то је и у њиховом  интересу, само што још увек нису свесни тога. Наравно да смо за све то добили сагласност Школске управе и Министарства просвете и само ће време, као и за све што је добро, показати да је то била исправна одлука. Просветни радници из „Змај Јовине“ не разумејау да би, да се ништа није променило, ускоро остали без посла јер се све мање деце уписује. Коме би предавали за неку годину? Но, код нас многи никада не размишљају корак даље, свако размишља само о себи, а не да ли је то добро за заједницу и децу пре свега јер њима треба да буде најкомфорније. Све се ради у намери да унапредимо образовање. Због тога су потребне овакве измене. Па, на пример имате и измене у самом начину образовања. По дуалном моделу, наши ће ђаци на праксу у Метех, ХБИС, некадашњу Исхрану, а данас је то фирма „Хлеб и кифле“ и наравно, у све остале фабрике и компаније које ће још доћи.

Када је реч о обнови школа, важан посао предстоји у у Сараорцима, тамо ће се радити комплетна обнова, какве су вести с тим у вези?

Да, добили смо и средства за реновирање основне школе у Сраорцима. Реч је  53 милиона динара, такође за пројекат обнове објекта којим се постиже енергетска ефикасност. Тендер траје до 7. августа, а после тога следе поменуте процедуре. Прошле године је, на исти начин, преко Канцеларије за јавна улагања, урађена реконструкција школе у Бадљевици, уз додат простор за вртић и амбуланту. И град доста улаже, тренутно смо свим школама почели да мењамо ЛЕД расвету, радили смо много на инфраструктурном опремању школа, поготово сеоских, уредили школска дворишта, реновирали тоалете, подове, кровове, а недавно су, подсећам, све школе добиле спортску опрему у вредности од по 500 000 динара. Такође, град је кроз пројекат „Спорт у школе“ ангажовао све незапослене професоре физичког и то, за њихове плате годишње плаћамо око 10 милиона. Они раде за 50% од плате, односно за 20 000 месечно и дужни су да имају 50% норме, да воде секције и различите активности, да децу навикавају на здрав живот.

Какав је план за даљу обнову школа у Смедереву, зна ли се шта ће следеће године бити на реду?

Ја желим да све наше школе буду боље, комфорније. Зато радимо нове пројекте  енергетске ефикасносности, за школу на Царини, „Доситеј Обрадовић“, затим „Бранислав Нушић“, „Димитрије Давидовић“ и „Змај Јовину“. То су следеће четири школе које ћемо наредне године почети да радимо. Такође, имамо већ урађен пројекат за обнову Техничке школе па ћемо се потрудити да и то остваримо.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.