ОДРЖАНА 34. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГРАФИКА СМЕДЕРЕВО

Стварало и дружило се осморо уметника

Прошле недеље, у атељеу смедеревског Центра за културу окупили су се учесници 34. Ликовне колоније Графика. Овога пута, реч је о осам уметника. Половина је из Србије, две из Републике Српске, док је по један учесник у Смедерево дошао из Бугарске и Македоније. 

Ту су Никола Радосављевић из Ужица, Немања Миленковић и Татјана Мартицки из Новог Сада, Мирјана Прерадовић из Прњавора (Република Српска), Драгана Николић из Тесића (Република Српска), Мика Ловре из Београда, Кристина Ватова из Пловдива (Бугарска) и Павел Целкоски из Охрида (Македонија). Павел има атеље у Софији, који су формирала четири млада уметника. Завршио је Националну ликовну академију у Софији. Како каже, учешћем и условима за рад на 34. Колонији Графика, веома је задовољан: Све је одлично на вашој колонији, лепо се ради. Ја сам рођен на Охриду, па је вода неизоставни део мог живота. Сада радим један морски пејзаж, комбинованом техником аква тинте и дубоке штампе. Имао сам прилике да видим каталог са прошлогодишње колоније, заиста су одличне графике овде настале. И што је посебно интересантно све то је урађено за свега шест дана, а то за уметника није једноставно јер инспирацији не можете да диктирате… Некад је потребно месец дана за један мали рад, а овде су за кратко време настали  многи одлични радови што говори о квалитету графичара које позивате – каже Целкоски.

Кристина Ватова, била је четири године Павелова колегеница на Националној академији у Софији. Такође је одличан графичар. За њу је, колонија у Смедереву место на коме се осећа добродошло, али и прилика да се усаврши: Услови су супер, људи су љубазни, колеге нам излазе у сусрет, размењујемо идеје. Радим дубоку штампу и аква тинту, тема је инспирисана призором који сам видела на Дунаву, то је слобода једног чамца. Видела сам један привезан чамац на обали, мени је то изгледало као да је заробљен и то ме је инспирисало да направим графику – прича Кристина своје утиске.

Задовољна је и Мирјана Прерадовић из Прњавора, студенткиња професора Ненада Зељића у Бањалуци, а који је и сам више пута учествовао у колонији. И његови студенти су често учесници колоније, сви имају позитивна искуства и за мене је ово веома важно. Ја ћу овом приликом за тему узети ентеријер, али не у намери да детаљно представим предмете већ стапање светлости и таме као супротних сила. И иначе увек покушавам да сваки затворен простор, на неки начин „отворим“ тако што у њега пустим светлост – објашњава Мирјана.  Њене, и радове осталих седморо који су настајали у периоду од 12. до 18. септембра видећемо на традиционалној изложби графика, најављеној за крај октобра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.