Нисмо били ничији банкомат

1 min read

САША БРАНЕЖАЦ, ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКОГ ФУДБАЛСКОГ САВЕЗА ПОСЛЕ ГОДИШЊЕ СКУПШТИНЕ СМЕДЕРЕВСКЕ КУЋЕ ФУДБАЛА:

Мислим да је већина клубова задовољна сарадњом са Савезом. Дуго сам се трудио да сви наш Савез схвате као подршку, а не као банкомат који њих финансира. Радујем се и новом Закону о спорту који каже да финансирање клубова више неће ићи преко нас већ директно преко Градске управе – каже за Наше новине Саша Бранежац.

Пре нешто више од годину дана на Изборној Скупштини Градског фудбалског савеза за првог човека ове организације изабран је Саша Бранежац. Некадашњи играч Сартида, Смедерева, и успешан интернационалац, преузео је најодговорније место у смедеревској кући фудбала са више од 30 клубова. После нешто више од годину дана рада на тој функцији и дан после редовне Скупштине, за Наше новине, Саша Бранежац истиче да се није покајао ни за једну одлуку коју је донео у претходном периоду, а додаје да је било поприлично подметања и спотицања у његовом раду.
– Дефинитивно сам преузео посао који је много тежи и захтевнији него што сам очекивао. Наилазило се на много беспотребних препрека и опструкција са разних страна. Чини ми се да људи код нас у фудбалу нису навикли да вуку напред него назад. Са тиме се срећем свакодневно. Дуго је Градски фудбалски савез функционисао на један другачији начин. Сада, могу да кажем да смо се сви навикли једни на друге. Мислим да је већина клубова задовољна сарадњом са Савезом. Дуго сам се трудио да сви наш Савез схвате као подршку, а не као банкомат који њих финансира. Радујем се и новом Закону о спорту који каже да финансирање клубова више неће ићи преко нас већ директно преко Градске управе – каже Бранежац.
У међувремену, много је урађено на едукацији људи који раде у фудбалу. Направљен је одређен помак, наглашава наш саговорник и додаје да је још дугачак пут пред челним људима Савеза, иако времена нема много. Оно што је у целој причи најбитније је, наглашава Бранежац, добра сарадња са Градском управом.
Прво што је предузео по преузимању места председник ГФС, било је да се прекине са досадашњом праксом плаћања обавеза у кешу, већ је све ишло преко рачуна.
То је било једно од обећања које сам дао људима који су ме изабрали. Савез је радио транспарентно и на то сам врло поносан. Друга, можда и најбитнија ствар, која стоји у нашем Статуту, је да Савез има своје гранске судијске и тренерске организације. Нажалост, ми то нисмо имали и тај проблем је решен већ током јануара 2106. године. Било је раније проблема у вези са правдањем средстава. Сада смо, бар се мени чини, и тај проблем решили. Ангажовали смо стручније људе од нас и да нам дају смернице како не би долазило до грешака. Велика је ствар и реорганизација Градске лиге. Променили смо, ја бих тако рекао, радикално систем такмичења. Градска лига је била предвиђена да активира сеоске месне заједнице. Зато смо одлучили да се најважније утакмице, које одлучују о пласману у виши ранг, играју у местима одакле су клубови. То раније није била пракса јер се играло на неутралном терену.
Одмах по преузимању места председника ГФС, Саша Бранежац је поново покренуо интернет сајт смедеревске куће фудбала који је у почетку био права атракција свима. Иако још не ради како очекује, Бранежац је презадовољан досадашњом улогом сајта и најављује да ће се на њему ускоро наћи и снимци утакмица, као и много више података неопходних члановима Градског фудбалског савеза.
Сада се више не зивкамо телефонима, не шаљемо пошту већ комуницирамо мејловима и путем сајта. Клубовима је на једном месту омогућено да прибаве сву комплетну документацију и мислим да смо у том сегменту направили велики помак.
Наравно, у центру пажње била је расподела новца. За разлику од претходних година, сада није било поделе међу клубовима па су тако неки били фаворизовани. Средства су зависила, а зависиће и убудуће, само од ранга такмичења. То се није односило само на Фудбалски клуб Смедерево који је имао нешто већа средства у односу на ранг који игра.
Поред тога, шест клубова, Будућност (Мала Крсна), Подунавац (Удовице), Млади Радник (Радинац), Омладинац (Сеоне), Хајдук Вељко (Добри До), је током прошле године добило столице за резервне играче и делегате од Градског фудбалског савеза. Донација је ишла оним клубовима који су највише учинили на развој своје инфраструктуре. Истовремено, делимично донацијом али и средствима Савеза, клубовима Градске лиге су подељене професионалне корнер заставице. Готово све што је планирао у првој години мандата је урађено наглашава Бранежац и додаје да све то неће вредети уколико до краја свог мандата Смедерево не добије терен са вештачком травом.
У преговорима смо са Градском управом која има разумевање за нас. Сада смо у фази проналажења локације где би се терен градио. Ради се о послу вредном 200.000 евра. Имамо обећање од челних људи града да ће нам максимално помоћи да овај пројекат реализујемо. Ако то не буде урађено у мом мандату сматраћу да нисам добро радио свој посао и као свој спортски пораз. Смедерево сигурно заслужује један овакав терен.
Када је реч о млађим категоријама у клубовима Градске лиге, са успехом је прекинута пракса појединих делегата да пишу записнике да је утакмица играна иако је заправо било супротно. Осим тога, Бранежац са поносом истиче, да је на Окружном нивоу направљен огроман помак.
Оформили смо Кадетску лигу коју могу да играју и годину дана млађи и годину дана старији играчи. Та лига од 12 клубова показала се као пун погодак. Истовремено је оформљена Пионирска и Омладинска лига која, нажалост, има сам оосам клубова. Имамо назнаке да ће се још неколико клубова прикључити овиом лигама. Очекујем да наредне године решимо овај проблем.
Ове и наредне недеље Градски фудбалски савез Смедерева организоваће тренерски семинар за добијање Ц лиценце. Бранежац очекује да ће до Ц лиценце покушати да дође 40-ак тренера из Смедерева и околине.
На Скупштини ГФС, одржаној прошлог петка, усвојен је нови Статут усаглашен са Статутом ФСС. Осим тога, констастовано је да је угашен Женски фудбалски клуб Јерина и да је број чланова Скупштине са 37 смањен на 35. Након Скупштине одржан је и Пленум на коме је председник ГФС Саша Бранежац свим клубовима поклонио по три фудбалске лопте.

Leave a Reply

Your email address will not be published.