Цврле бол болује, ником не казује

1 min read

-Не волим ову ситуацију са изборима! Много ме, бре, ово смара!- каже моја драга другарица док тражимо слободан сто у кафићу. Недеља је, кишно преподне, нормалан свет или пере бели веш, или спрема недељни ручак, а нас две – кафенишемо.
-И да ми запамтиш да сам нашла времена за ово дружење у невреме! – обезбеђује се она унапред. Знаш ли ти који је датум, не знам где ми је глава и шта све треба да урадим!
Моја другарица, иначе страначка активисткиња у сред изборне еуфорије, није баш сва своја. „Ништа не постизава“, а мора много тога. Сад је „њено време“ и овога пута планира унапред да се обезбеди.
-Ја сам ти усавршила метод прикупљања сигурних гласова – објашњава ми она тајну „рада на терену“. – Мене нико не може да одбије! Прво фамилија, па шира родбина, па пријатељи родбине, па…
-Дај бре, па сви имамо те концентричне кругове, није ваљда да само ти успеваш! – прекидам је јер ме нервирају ти надобудни теренци.
-Ма, немаш ти појма! – сад ме она брутално прекида као велики играч. –Све те твоје теорије су књишке, али кад кренеш од врата до врата, другачије то функционише. Ја имам „то нешто“ због чега ми људи кажу оно што желим да чујем.
-Па шта те онда смара у овој ситуацији? –враћам је ја на почетак нашег кафенисања. -Ако си већ првокласни теренац, како кажеш, онда за тебе нема непознаница. Обиђеш парохију, „добар дан, то сам ја, то сте ви“ и готово!
Она ме гледа скоро увређено:
-Како ти не разумеш шта ме смара? Па ја сам професионалац…
-Ако већ хоћеш да то приметим, јеси! – признајем ја. –Колико се сећам ту активност се стварно усавршила. Радила си и за ове и за оне, и за оне претходне…
Моја другарица је за тренутак збуњена. Не разуме шта ја то њој говорим.
-Ако си хтела да кажеш да сам мењала стране, јесам! И не видим разлог зашто бих се ја због тога стидела. Видиш, ја то гледам као трампу: ја њима толико гласова, они мени заузврат рецимо посао…Рецимо посао за дете.
-То је добра трговина – сад сам ја иронична, али на одмах реагује:
-Није! Ево ти примера. Цврле, хајде тако да га зовемо, је звезда свих трговина. Иначе, тотално небитан лик, због сплета разних околности, он увек добије премију. А знаш ли зашто? Зато што нас је убедио да су његова пресвлачења изазвала тектонске поремећаје код странака које је напустио.
Ја не коментаришем јер нисам сигурна да је то увек било тако, али она наставља са паљбом:
-Кад год дођу ови изборни дани, Цврле се разболи! Бол болује, ником не казује шта му је. Не може да цвркуће! Седи и чека вести. Е, онда нагло оздрави…А ја извисим…
-И?
-Шта и? Џаба мени сви резултати, кад Цврле прво мора да се намири.
До читања.

Leave a Reply

Your email address will not be published.