МИНИСТАР ФИНАНСИЈА У ПОСЕТИ СМЕДЕРЕВУ:

У смедеревској Слободној зони број запослених 20 пута већи 

Синиша Мали је овом приликом изјавио да је смедеревска Слободна зона пример развоја привреде који треба остварити у читавој земљи.  

Уз градоначелницу Смедерева, министар финансија се, након обиласка Слободне зоне, са новинарима састао крај новог царинског терминала. Подсећајући на то да на том простору, до пре шест година није било ничег и да је и сам био део тима који се 2013. изборио за прву инвестицију, односно долазак компаније ПКЦ, Синиша Мали је поручио да је међу 14 у Србији, Слободна зона Смедерево посебно успешна. „Данас овде ради осам нових компанија и 2300 људи. Зато је Слободна зона Смедерево слика и прилика развоја привреде Србије ове, 2018. у односу на 2012. Ми смо тада достигли рекорд по незапослености, имали смо огромне дефиците и јавни дуг. Сада је ситуација другачија, јавни дуг пада, незапосленост је са некадашњих 26% пала на испод 12%, имамо суфицит трећу годину заредом и боримо се за сваку нову фабрику. У овој Слободној зони број запослених у последњих пет година порастао је 20 пута. Укупан обим производње порастао је 30, а укупан извоз 39 пута. То су огромне цифре. Зато ћемо се борити за сваку слободну зону. Такође 2012, све слободне зоне су правиле 2,5 милијарди прихода, сада је то скоро 5 милијарди. Имали смо 25 компанија, данас имамо 80. Србија се мења“

Током овог сусрета, министар је са градоначелницом разговарао о осталим, важним и актуелним пројектима напомињући да су сви подједнако важни, попут реконктрукције Гимназије, Опште болнице, изградње комплекса затвореног базена у најави, и додао да ће се радити на водоводу, канализацији и свему што је потребно да би се квалитет живота у Смедереву повећао. Захваљујући још једном на одлуци Владе Србије да се Смедереву, за потребе Слободне зоне уступи земљиште од 39 хектара, др Јасна Аврамовић је казала да је та зона постала мотор развоја града: Наравно, мора се рећи да је оно, што је урађено у железери, епохално. Од 2013. у Смедереву је 20 000 људи је нашло посао.  Причали смо овом приликом о даљем развоју Смедерева, да што више инвеститора дође у наш град, да настојимо да халу у којој ради „ПКЦ“ продамо тој компанији јер ће нам то бити сигурност да ће инвеститор остати ове. Свакако, највећа инвестиција је Индустријски парк за који је потписан уговор у Кини – напоменула је Аврамовићева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.