Персонални асистенти за петоро ученика

1 min read

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ЛИЧНИХ ПРАТИЛАЦА ДЕЦЕ И УЧЕНИКА

Град Смедерево по први пут ове године реализује пројекат пружања услуге личних пратилаца за децу и ученике са посебним потребама. Јуче је одржана едукација за 14 полазница, које ће након обуке стећи сертификат за персоналног асистента.

Услуга лични пратилац је веома важна услуга у области социјалне заштите. Циљ је да деци са посебним потребама, ученицима основних и средњих школа, омогући помоћ у школи, код куће и у широј друштвеној заједници, у складу са индивидуалним потребама корисника.
Данас се завшрава обука за 14 полазница, које ће након едукације, стећи сертификат за персоналне асистенте, акредитован код Републичког завода за социјалну заштиту. Едукацију спороводи хуманитарна организација „Дечије срце“ из Београда.
Циљ едукације је да деци са посебним потребама олакшамо боравак у школи, да њима и родитељима помогнемо у превазилажењу свих проблема код куће, у учењу, игри и инклузији у ширу друштвену заједницу. Полазнице ове едукације су одлично одабране, квалитетне и лако уче. Биће то сјајни персонални асистенти , који ће значајно помоћи деци и уечницима са посебним потребама у Смедереву – рекао је за Наше новине, едукатор и представник хуманитарне организације „Дечије срце“.
Ксенија Ђурић је једна од полазница и добиће сертификат за персоналног асистента. По занимању је дипломирани социјални радник.
Овај програм, који је град Смедерево покренуо, представља значајну помоћ деци и родитељима, али и нама, полазницима, прилику да стечена знања применимо и помогнемо тој деци да буду задовољнија, а родитељима да без бриге обављају своје редовне послове и обавезе. Уз то, ми стичемо прилику да радимо и зарадимо, што је веома значајно, будући да сам ја, као дипломирани социјални радник до сада била незапослена – каже Ксенија Ђурић.
Такође,16. марта биће одржана и обука за родитеље деце са посебним потребама. До краја ове године услугу персоналног асистента користиће петоро ученика – четири ученика основне и један ученик средње школе.
Уколико се јави оправдана потреба за повећањем броја ученика-корисника услуге, град Смедерево ће им обезбедити личне пратиоце додатним средствима из градског буџета.

Leave a Reply

Your email address will not be published.