УМЕТНИЧКО ВЕЧЕ ПЕСНИЧКОМ РЕЧЈУ ПРОТИВ НАСИЉА:

1 min read

Поетске молитве за заштиту мајки, сестара, пријатељица…

Савез књижевника у отаџбини и расејању, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, у више градова је организовао уметничко вече “Песничком речју СТОП насиљу над женама”.

Огранак у Смедереву је, у сарадњи са УК Расковник и Светском школом поезије приредио програм у коме су учествовали завичајни песници и ствараоци, као и Омладинско аматерско позориште „Деспот Ђурађ“ Смедерево и музички „Дуо ДаМа“. Домаћин сусрета била је „La petite galerie“. Акцију је подржао и  блог који је покренула Лидија Пуђак из Загреба, па је ово била пета година да се, слични програми, у истом тренутку, организују широм региона. Блог је, објашњава Александра Љубисављевић професор и књижевник из Смедерева, настао 2012. у оквиру обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама. Тада је група песника ентузијаста, својим оружјем, речима, изразила бунт исписујући песме по друштвеним мрежама. Овом приликом

прочитано је и обраћање Лидије Пуђак: Песници су желели су да све то буде на једном месту и тако је основан блог на којем је до сада прикупљено много радова. Огласило се преко 440 песника из целог региона, а тај број свакодневно расте. Блог је усмерен против сваке врсте насиља који скрнави човека као биће, а у овој недељи највише је песама посвећено женама које су најчешће жртве насиља. Због њих смо устали, опевали их и заштитили на свој начин. Песници у својој уједињености граде засебну државу где се не пита ко је откуда, сви су исти, сами са собом и у себи, попут поетских молитви пишемо, желећи да заштитимо мајку, сестру познаницу, или сасвим непознату особу.

У наставку програма, чији су творци желели да споје реч, звук и боје, уз поставку слика Славице Филиповић, професора у ТТПШ „Деспот Ђурађ“, наступиле су и ученице Николета Теофиловић и Милица Станковић, а представљен је и плакат, посебно осмишљен за ову прилику, дело ђака те школе Милоша Вујичина. У музичком делу програма учествовале су професорке Даниела Милошевић и Маја Станимировић, (која је за ову прилику припремила и своје риме), као и Александар Љубисављевић. Чули су се и одабрани стихови Мирославе Мире Цветковић, Драгице Добријевић, Љиљане Марић, Милице Пајкић, Бранке Тирнанић, Мишела Болтреса, Иване Стојић, Владимира Аранђеловића, Соње Манчић, и Александре Љубисављевић, Милована Петровића из Смедеревске Паланке и Биљане Савић из Велике Плане.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.