Зашто небески народ једе прескупо рајско поврће?

1 min read

КУПЦИ ОГОРЧЕНИ, ПРОДАВЦИ ПЕСИМИСТИ

Парадајза ће у понуди бити више од средине августа и појефтиниће бар четири пута у односу на садашњу цену од 150 до 200 динара по килограму, кажу неки од стручњака. Продавци на смедеревском кванташу су песимисти, а грађани огорчени јер су килограм најквалитетнијег парадајза средином прошле и почетком ове седмице плаћали као десет килограма брескви.

Легенда, која је одавно део светске историјске и културне баштине, каже да је Марија Антоанета,  гладним Французима, на повике: „Гладни смо, немамо хлеба“ одговорила „Зашто онда не једете колаче“. Смедеревци би, данас, могли да примене нешто слично, када је однос цене воћа и поврћа на пијаци у питању. Ако немају довољно за парадајз, могли би да једу брескве и кајсије, које су воћари, због недостатка купаца на велико и  пласмана, масовно остављали у воћњацима!

Парадајз је прошле седмице на зеленој пијаци коштао од 150 до 200 динара за килограм. На кванташу од 100 до 120. Почетак ове недеље донео је нешто повољнију цену, од 90 до 200 динара за килограм. Поподне, упорни и искусни „трагачи за ниским ценама на пијаци и мегамаркетима“ из редова пензионера, најчешће, могу да пронађу испуцале плодове и  за 40 до 50 динара за килограм. Они су најбољи за пржени парадајз или сатараш, што беше омиљено јело нашег детињства. Сада је јефтиније да деци купите пицу или пљескавицу, него да им упржите парадајз и паприке.

Ипак, стручњаци поручују да се мало стрпимо. Половином августа, закотрљаће се парадајз и улицом Војводе Путника, која пролази подно зелене пијаце и надвожњака. Наиме, стиже парадајз из башта на отвореном пољу, рекао је стручни саветник за семенарство у Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду, Адам Такач. Он је за Бету казао да су биљке парадајза крајем пролећа и почетком лета биле изложене неповољним временским приликама, ниским температурама, високој влази, па затим наглим високим температурама, због чега цветови на првом и другом нивоу цветне гране нису опрашени, а род се заметнуо тек на трећем и четвртом нивоу. Климатски услови померили су вегетацију за две недеље па ће парадајза бити више и појефтиниће четири до пет пута у односу на садашњу цену од 15. до 20. августа, рекао је Такач.

Горан Павловић, стручни сарадник за ратарство и повртарство и директор Саветодавне стручне службе у Коларима, додатно објашњава ситуацију у вези са ценом парадајза.

Висока цена парадајза дефинитивно је изненадила купце јер је на пијацама у овом периоду далеко виша у односу на исти период у претходним годинама. Потребно је рећи да наша производња не може да подмири потребе домаћег тржишта, а нарочито у касну јесен и рано пролеће, али се зато очекује да у сезони, а то је јул и касније, буде довољно овог омиљеног пољопривредног производа и цена на нивоу вишегодишњег просека, а то је од 40-60дин/кг. Лоши временски услови су утицали на смањење приноса и кашњење у сазревању. Нарочито је битно рећи да је опрашивање у једном периоду маја месеца изостало, што је довело до смањења понуде на тржишту и директног повећања цене овог производа. Треба напоменути да је и увоз парадајза ове године изостао у потребном обиму што је додатно утицало на високу цену. Највећи утицај на пад цене парадајза се очекује када већа количина стигне на бербу са отвореног поља, јер пластеничка производња не може да задовољи потребе тржишта, а то је средином августа, што је кашњење више од месец дана у односу на године са повољним временским приликама за производњу парадајза.

Какав парадајз једемо – посебан је проблем, који отвара готово епску причу  „некада-сада“. Незаборавни укус сочног, зрелог, мирисног парадајза готово је нестао са наших трпеза. Рајско поврће, данас није црвено, већ жуто, наранџасто, бледоцрвено или розе, у случају сорте „воловско срце“. Зашто немамо парадајз на који смо навикли? Плодови нашег омиљеног и најзрадвијег поврћа су прошарни белим жилама, често трули, неукусни и смрде на пестициде. Стручњаци  кажу да су беле жиле које се често налазе у парадајзу последица превисоких температура и недостатка калцијума и магнезијума. Идеална дневна температура за парадајз је, према слову науке, од 25 до 27 степени Целзијуса, а ноћна до 14 степени, а таквих је до сада било мало. Такође, како се очекује, ове године ће бити лош принос пасуља и ако није заливан биће преполовљен род, док је паприка у добром стању, али ће такође каснити род.

 

Да ли ћемо ајвар правити у шерпицама за супу!?

Да ли ће, последично, због ниског квалитета и несташице парадајза и очекиване више цене паприке, „Смедеревци“ на јесен остајати неподложени, а велике шерпе „ајварке“ нетакнуте? Продавци на кванташкој пијаци су песимисти: Овде сам годинама и имам огромно искуство. Према садашњим ценама и кретању на тржишту, али пре свега на основу информација од добављача и произвођача, ајвар ће ове јесени и зиме бити мисаона именица за многа домаћинства. Мислим да ће цена бити превисока и за паприку и за парадајз у септембру када је сезона остављања зимнице – каже један од искуснијих  продаваца на кванташкој пијаци у Смедереву. Са друге стране, Горан Павловић, стручни сарадник за ратарство и повртарство у ПССС Смедерево није песимиста по том питању: Мислим да је још рано да говоримо о томе, али, хајде, кад већ грађани  и препородавци отварају ово питање, сматрам да тренутни поремећаји на тржишту не могу да буду тренд. Још је много времена до остављања зимнице, а паприка је за сада у добром стању. Стићи ће и  парадјз из моравског дела, из башти и приватних окућница. Мислим да ће цена бити ипак прихатљива, не тако висока, али све то зависи од временских прилика крајем августа  и  у септембру. Видећемо – каже Павловић.

 

Текст: Зоран Јовшић

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.