Кукуруз традиционално најзаступљенији

1 min read

ПРЕД ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ЈЕ ЗНАЧАЈАН ПОСАО – ПРОЛЕЋНА СЕТВА

Смедеревски ратари кренули су у сетвене радове. Почела је сетва јарих сорти стрних жита, пре свега јечма и пшенице, а чекају се повољнији временски услови за сетву сунцокрета и луцерке. Сетва кукуруза – најзаступљеније ратарске културе у Подунавском региону, али и целој Србији, креће у априлу. Процењује се, иначе, да ће овогодишња сетва бити скупља него лане, пре свега због веће цене дизел горива.

Мада је протеклу недељу обележило променљиво време, са падавинама, уз слабе јутарње мразеве, температуре земљишта су у порасту, што je омогућило пољопривредним произвођачима да крену са квалитетном предсетвеном припремом земљишта, али и сетвом јарих стрнина, пре свега јечма и пшенице. Што се тиче јесенас засејаних усева, навећи део парцела на терену који покрива Пољопривредна саветодавна и стручна служба Смедерево није засејан у оптималном року.
План сетве озимих стрних жита није у потпуности испуњен, услед закаснеле бербе кукуруза и неповољних временских услова у току јесени. Сетва након рока, чак и у другој половини новембра, обављена је на око 70 до 80 одсто парцела, тако да данас имамо врло лошу ситуацију када је у питању стање усева стрних жита. Пшеница која је посејана јако касно налази се у веома лошем стању. То значи да ће сигурно бити и преоравања. Иначе, ових дана кренула је пре свега сетва јарих сорти јечма и пшенице, а чекају се повољнији временски услови за сетву сунцокрета. Они који се баве сточарством, а одлучили су се за сетву јарих грахорица и јарог сточног грашка, одрадили су то на одређеним површинама. Сада долази време за сетву луцерке, чекају се само повољнији временски услови, а сетви те културе претходи заштита земљишта од корова – каже за Наше новине Горан Павловић, саветодавац у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Смедерево.
По речима Павловића, у марту се сеје и шећерна репа, али већ годинама у нашем атару не постоји нека озбиљна производња слатког корена. Много озбиљнија биће зато сетва сунцокрета, а затим у априлу креће сетва кукуруза – најзаступљеније ратарске културе на овом подручју, али и читавој Србији. Иначе, у Подунавском региону већ годинама кукуруз се сеје на неких 40 до 50 хиљада хектара, а у смедеревском атару од 15, па до 20 хиљада хектара.
-Што се тиче припреме земљишта за сетву кукуруза, на парцелама које су пооране јесенас или у току зиме, и на којим се по нашим препорукама радило на затварању бразди, чувајући тако зимску влагу, никако не треба улазити са тањирачама и равнати површински сетвени слој, јер ће на тај начин бити упропашћена ситномрвичаста структура земљишта створена јаким зимским мразевима. Уместо тога потребно је само сетвоспремачима, седам до десет дана пред сетву, извршити припрему земљишта – саветује Горан Павловић.
Он, такође, истиче, да је основни предуслов за почетак сетве температура земљишта, која у сетвеном слоју треба да достигне најмање 10 степени, али и подсећа да је сада за пољопривреднике најважније питање колико ће коштати овогодишња производња. Цене су, иначе, углавном на прошлогодишњем нивоу, а сетву ће највише оптеретити поскупљење горива.
-У трошковима биљне производње једна од врло битних ставки свакако је и потрошња горива, а у зависности од врсте биљне производње за хектар сетвене површине потребно је од 60 до 100 литара горива. С обзиром на ново поскупљење горива можемо да кажемо да ће овогодишња сетва бити скупља од прошлогодишње, мада су остали инпути, као што су семе, хемијски препарати и ђубриво, у неколико последњих година остали на истом нивоу – додаје Павловић.
Са растом температуре буди се и вегетација биљака тако да стручњаци дају процене стања усева на њивама. Оно о чему сада ратари треба да воде посебно рачуна је и правовремена прихрана, односно примена минералних ђубрива. Зато наш саговорник подсећа да је у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Смедерево пољопривредницима омогућена и адекватна анализу земљишта, и то бесплатна онима који имају регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу.
На основу тих анализа можемо да дамо конкретну препоруку произвођачима и за пролећну прихрану пшенице. Ми смо током целе зиме на предавањима и путем медија саветовали пољопривредне произвођаче да уђу у прихрану пшенице у зависности од стања усева. Код усева који су посејани на време и у су добром стању препоручили смо ратарима да у прихрану уђу око 15. фебруара, а за лоше усеве да то раде ових дана. Количина ђубрива односно азота којим треба прихранити ове усеве зависи од стања земљишта, односно хранива у земљишту и стања усева, тако да прихрана иде од неких 30-ак, па до 80 килограма чистог азота – рекао је Горан Павловић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.