На море отишло четрнаесторо деце из Смедерева

ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИМ ПОРОДИЦАМА

Кренули су, у понедељак увече са групом деце из Кладова пут Баошића где се налази одмаралиште Црвеног крста Србије који је и обезбедио највећи део потребних средстава с обзиром на то да смедеревска организација, због познатих финансијских проблема има и више него скромне могућности.

Колико су за само одрастање важне овакве ствари јер се тиме деца из угроженх породица, чији родитељи немају могућности да им тако нешто приуште, неће осећати изопштено у односу на остале вршњаке, говорила је Живослава Лазић, председница смедеревског Црвеног крста: Ово је лепа акција, значајна за ту децу, да њихова детињства имају неки траг, могу да кажем да су срећни и радосни јер на тај начин могу да доживе нешто што иначе не би. Ми их, такође радосни испраћамо, видеће да постоји један лепши свет од оног на који су навикли и да могу да буду бар на кратко, део тог света.

Слободан Станковић потпредседник Црвеног крста Смедерево који је и сам посетио одмаралиште „Криста Ђорђевић“ о чему је писао за Наше новине, са циљем да се скрене пажња на потребе одмаралишта које је захваљујући средствима Министарства за рад, борачка и социјална питања, обновљено.

Није само сунчање и купање, читав низ едукативних програма, да искажу своје способности, можда и да открију неке таленте, ту је обука из прве помоћи, радионица енглеског језика, драмска радионица, новинарска, борба против трговине људима… тамо постоји и школа пливања, обучени спасиоци, наши волонтери раде са децом, импресионирају вечерње активности, певају играју, имају квитове, дискотеку, њихиво време је испуњено. Да имају боље детињство и уживају у свим благодетима као и остала деца, зато је овај програм веома важан. Ја сам се обрадовао када сам добио повратну информацију да постоји могућност да деца из Смедерева буду ове године на мору. То су деца узраста од 7 до 14 година. Наш Црвени крст је у тешкој финансијској ситуацији, ми то не бисмо могли, али наша организација фианнсира боравак четворо, а осататак ЦК Србије.

Нормално да ми можемо већ при крају године да конкуришемо за програм оправка деце на мору да већи део деце буде укључен у ту летњу школу. Тамо стичу нова пријатељства и многе друге подстицаје који ће им бити важни у будућем животу. Надам се да ће бити разумевања од стране локалне самоуправе да се тај број деце увећа јер су реалне потребе много веће, то су деца којима је потребна наша подршка и ја верујем да ће то наићи на разумевање и сагчасност. То су социјално најугроженија деца, њима је то неопходно. Било је речи да се прошири боравак деце, на неке групе деце са инвалидитетом којима није примарно купање, већ опоравак на морском ваздуху и бсамој клими што може и после купалшне сезоне.

То ду деца кориснци народне кухиње и прехрамбених и хигијенских пакета, то је широк круг деце. Са њима иде васпитач Ана Станковић из ПУ Наша радост, стручно лице. Смена траје десет дана. Они се на тај начин и формирају као личности, неки постају и волонтер Црвеног крста да и они буду хуманитарци, чак су бирали и таква занимања, постајали су активни чланови Црвеног крста и ширили његову мисију.

Томислав Живановић само прошле године нису ишла, до сада је увек све финансирао ЦК Смедерево. Ми тренутно нисмо били у могућности да пружимо више, Црвени крст Србије је имајући то у виду одлучио да финансира боравак десеторо деце, а ми сносимо трошкове за четвторо. Реч је о трошку од 252 евра по детету, то је око 1000 евра, ту су још и дневнице за васпитача, уверења код нотара, ми ћемо сигурно да аплицирамо за следећу годину да средства града буду издвојена у нешто вишем нивоу. Критеријуми су били:

Прослеђени од Црвеног крста, има их много који те критеријуме испуњавају али ми смо настојали да то буду деца која први пут иду на море.

Деца буду из посебно социјално угрожених породица, узраста од 7 до 14 година, деца којамогу да функционишу у колективу и код којих нису уочени проблеми у адаптацији на нову средину и могу да функционишу без родитеља.

 

Град Нови Сад издваја значајна средства, у Београду су средства прикупљана уз уплатницу инфо стана, добијете уплатницу за коју се не плаћају трошкови, постоје и компаније социјално одговорне које су се укључиле, апелујемо да се и код нас мало укључе сви како би што већем броју деце могли да омогућимо тај боравак на мору. Подршка локалне самоуправе остаје насигурнији начин, али

Скупљено је 3,8 милиона донација на тај начин, од 50 или 100 динара на навише, анонимни су прилози

Leave a Reply

Your email address will not be published.