АКИН, АЛМОДОВАР, ПОРУМБОЈИ И АНА МАРИА РОСИ НА ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТУ

1 min read

Ремек-дела великана седме уметности „пристају“ на обалу Смедерева

Друго издање Дунав Филм Феста од 20. до 25. августа публици ће представити више од четрдесет филмских остварења, подељених у четири програмске целине, на четири атрактивне локације.

У Малом граду Смедеревске тврђаве, у такмичарском делу програма, наћи ће се осам филмова, претежно из подунавске кинематографије, а најбољи ће добити главну награду „Дунавска лађа“.

„Колика је привилегија ове земље да кроз њу протиче река Дунав, толика је привилегија самог фестивала да се одржава у овом прелепом граду и на најлепшој тврђави која постоји на Дунаву. Фестивал овим другим издањем доноси низ новитета настављајући традицију тамо где је започео прошле године. Четири су локације на којима се фестивал одржава: Мали град као главна локација фестивала где ће бити приказан такмичарски део програма, али и неке специјалне пројекције; пристан на Дунаву који издваја овај фестивал као једини чији се програм приказује на самој реци; Карађорђев трг на коме ће се љубитељи филма подсетити на оно што је некада пунио биоскопске сале; и Центар за културу са пројекцијама које почињу од поднева. Смедерево ће у данима фестивала бити један прави фестивалски центар“, каже Игор Станковић, идејни творац Дунав Филм Феста.

Такмичарска селекција Дунав Филм Феста доноси наслове који су награђени или приказани на европским фестивалима, попут филма „Отац“ редитеља Кристине Грозеве и Петра Валханова; „Нека буде светлост“ Марка Скопа; филм „Звиждачи“ румунског редитеља Корнелија Порумбоија, „Златна рукавица“ Фатиха Акина, „Мали Џо“ Џесике Хауснер, „Изван система“ Норе Фингшајт, мађарски филм „Рубен Брент Колекционар“ Миодрага Крстића и домаће остварење „Ајвар“ Ане Марие Роси. Ван конкуренције биће приказани филмови „Бол и слава“ Педра Алмодовара, „У туђој кући“ Џејмса Канта и биографски филм „Диего Марадона“.

„Мислим да је све оно што смо и пре годину дана рекли на овом истом месту потврђено већ првим издањем Дунав Филм Феста, а то је да тај фестивал баш овде у Смедереву има своју будућност, има своју публику и могућност да се муњевитом брзином пласира у ред фестивала који ће бити од значаја не само за културни живот овог града, већ и за туристички потенцијал Смедерева, који је и те како жив и постоји. Пред нама је један програм који на најбољи начин осликава продукциону 2019. годину, када говоримо о кинематографама земаља подунавског слива. Фестивал отвара филм „Звиждачи“ румунског редитеља Корнелија Порумбоија, у питању је филм који је приказан у главном програму фестивала у Кану, где се такмичио за награду „Златна палма“ ове године. То је атипичан филм овог великог аутора који ће сигурно освојити публику у Смедереву, а у месецима који долазе и публику на свим другим фестивалима где буде био приказиван, као и у каснијем биоскопском животу. Филм није тек тако одабран да отвори овај други Дунав Филм Фест, а у то ћете се и уверити сами“, каже Југослав Пантелић, гост-селектор Дунав Филм Феста.


Foto Nenad Zivanovic

Ове године на фестивалу доминирају филмови са немачког говорног подручја, што гост-селектор објашњава чињеницом да су у питању вансеријски квалитетни филмови, па је због тога та национална кинематографија добила и свој пратећи програм који представља пресек савременог немачког филма који у Србији до сада није виђен. Немачки кандидат за „Оскара“ ове године није имао биоскопску дистрибуцију нашој земљи, али ће бити приказан у оквиру пратећег дела програма под називом „Савремени немачки филм“.

„Волео бих да истакнем филм „Златна рукавица“, по мом мишљењу најзначајнијег немачког филмског аутора у овом тренутку, Фатиха Акина, који је стицајем околности чак са три филма присутан ове године на Дунав Филм Фесту. У такмичарском програму гледамо овај његов најновији филм, у оквиру пратећег програма „Дунав на филму“, гледамо његове почетке, филм „У јулу“, док у оквиру програма „Савремени немачки филм“ гледаћемо сигурно његов највећи успех на глобалном нивоу, а то је филм „Ниоткуда“. Морам да напоменем да филм „Златна рукавица“ није за свачије очи. Када сам га зимус погледао у Берлину прва асоцијација је била да је ово режирао неко ко обједињује све страсти и рукописе које познајемо у стваралаштву Рајнера Вернера Фазбиндера и Ларса вон Триера. Сматрам да све те експлицитне сцене у овом филму нису довољно добар разлог да публика буде ускраћена за ово право ремек-дело“, додаје гост-селектор.

 

Алмодоваров „Бол и слава“ ван конкуренције:

„Филм који затвара фестивал је у овом тренутку најтраженији филм на планети Земљи, и то са разлогом. У питању је филм „Бол и слава“ Педра Алмодовара, сасвим сигурно могу да кажем најзначајније остварење овог великог аутора у последњих неколико година, а не греше ни они који кажу да је ово филм Педрове каријере. Главни глумац, који тумачи лик славног редитеља у овом аутобиографском филму је Антонио Бандерас.“

 

Ове године и „млади жири“

Одлуку о најбољем донеће трочлани жири у чијем су саставу председница жирија глумица Нивес Иванковић, глумац Радивоје Буквић и глумац Јанко Поповић Воларић. Новитет ове године је „млади жири“ који ће паралелно оцењивати најбоље. У том жирију наћи ће се млади глумци, међу којима су Марко Васиљевић, Марко Грабеж и други.

Награда – плакета у облику лађе

Главна награда ове године носи симболичан назив „Дунавска лађа“ и дело је вајара Власте Филиповића. У питању је бронзана плакета у облику лађе са приказом Смедеревске тврђаве у позадини.

Leave a Reply

Your email address will not be published.