У СМЕДЕРЕВУ ОДРЖАН ПРВИ 3X3 ТУРНИР У БАСКЕТУ

1 min read

 Смедеревци други 

Смедерево је у суботу, по први пут, угостило учеснике Рода првенства Србије у 3×3 баскету.

На два терена, постављена специјално за ову прилику на главном Градском тргу, љубитељима овог спорта, који ће дебитовати наредне године на Олимпијским играма у Токију представило се 13 сениорских и три јуниорске екипе.

Турнир је имао и међународни карактер јер су наступале и екипе из Кине (репрезентације Кине играчи до 23 године), Македоније и Босне и Херцеговине. Смедерево је на овом турниру имало четири екипе, а две су се пласирале у елиминационе борбе.

У касним вечерњим сатима велико финале, у коме су снаге одмерили Сарајево и Анонимуси, екипа из Смедерева (Стојановић, Торбица, Костић и Шпаровић), пратило је неколико стотина љубитеља уличног баскета. Нажалост, њихова подршка није била довољна да Анонимуси забележе победу. Сарајлије су у врло неизвесној и узбудљивој завршници славили победу резултатом 18:17. Смедеревци су на путу до финала, у коме им је у финишу понестало снаге, у групи савладали екипе Скалиони и Брокс, у четвртфиналу су били бољи од смедеревске екипе Wash and go, који су сачињавали углавном млади кошаркаши Смедерева, а у утакмици за улазак у финале су, релативно лако, победили кинеску репрезентацију са 19:14.

Треће место припало је кинеској репрезентацији до 23 године, а четврто, седмоструким освајачима турнира у Србији, екипи Армагедон. У јуниорској конкуренцији победила је екипа Смедерево 1953 која је у финалу била боља од Армагедон јуниора из Смедеревске Паланке.

Наградни фонд за овогодишњи турнир био је 160.000 динара, 120000 за прво, 20000 за друго и 10000 за победника у јуниорској конкуренцији. Трећепласирана екипа у сениорској конкуренцији добила је вечеру у неком од смедеревских ресторана.

Током посете Смедереву челни људи Националног спортског савеза 3×3 су у разговору са руководством Савеза спортова Смедерево изразили жељу да се прво Балканско првенство у 3×3 баскету организује у смедеревској Тврђави, односно Малом граду.

Организатори оправдали очекивања

Турнир у Смедереву оправдао је очекивања организатора, али и учесника који из нашег града носе лепе успомене. Иницијатива Савеза спортова Смедерево да се овако нешто организује у Смедереву прихваћена је од градских власти, а Национални спортски савез 3×3 одушевљен је амбијентом на градском тргу. Слике са терена и дрона то најбоље потврђују.

Leave a Reply

Your email address will not be published.