Лугавчанин победник на – позајмљеном инструменту

ПРВА НАГРАДА ПРИПАЛА МИХАЈЛУ ЖИВОЈИНОВИЋУ

Дара и талента, судећи према досадашњим постигнућима, Михајло има на претек. Оно што му пак тренутно недостаје јесте – добар инструмент. Недавно је бриљирао на седмом фестивалу руске музике„Кустендорф класик“, а ове недеље наступа на 23. „Ваљевским музичким свечаностима“.

Лугавчанин Михајло Живојиновић при је крају мастер студија на Музичкој академији у Источном Сарајеву, код професорке Данијеле Ракић. Пре тога завршио, похађао је  музичку школу „Коста Манојловић“. Нижу у истуреном одељењу у Лугавчини, а средњу у Смедереву, и то у класи професора Петра Миркова.

Љубав према хармоници, настала је још у детињству. Његов отац је, аматерски, волео да свира, Михајло га је гледао и пожелео да и сам то научи. Када сам имамо седам година добио сам прву харомику, а са осам сам почео да свирам. Волим да свирам и редовно вежбам. Када имам превише обавеза онда вежбам до три сата дневно, а када немам обавеза онда хармонку свирам шест, седам до осам сати дневно. Трудим се да, углавном, да не буде мање од шест сати – прича нам Михајло.

И до сада је освајао значајне награде на такмичењима, али тек када је изнајмио добар инструмент освојио је прву награду на овогодишњем, иначе седмом фестивалу руске музике „Кустендорф класик“, у категорији од 18 до 25 година.

Такмичење у Дрвенграду окупља најбоље студенте из Србије са музичких академија и студенте из Русије. Организовано је за све инструменте у две старосне категорије: прва до 18 и друга од 18 до 25 година. Ја сам ове године једини свирао хармонику. Друго место освојила је соло певачица из Русије, а треће виолинисткиња, такође, из Русије. Током Фестивала, имамо могућност да слушамо једи друге, да разговарамо са члановима жирија. Одлично је организован и награда ми много значи, баш због конкуренције која је била огромна. Одржани су многи концерти, имали смо прилике да чујемо светске солисте и оркестре – рекао је Живојиновић, објашњавајући нам, даље, нешто детаљније, колико је заправо важан добар инструмент: То је мој највећи проблем, да бих могао да се развијам као уметник. Најбољи резултати стигли су ове године, јер тренутно свирам на позајмљеној храмоници. Као и сваки класични инструмент и добра хармоника је веома скупа. Сав терет школовања носе родитељи, а ко има среће успе уз помоћ спонзора да обезбеди добру хармонику. Својевремено сам добио помоћ од Града Смедерева за поправку инструмента, на крају је испало да у ту хармонику није вредело улагати – истиче млади уметник.

Таође, Град Смедерево новчано му је помогао да плати изнајмљивање инструмента и обезбеђена му је авионска карта за одлазак на Светски куп у Литванији крајем прошле године. Тамо је био осми, што је добар резултат, с обзиром на огромну конкуренцију. Бодовна разлика до првог места износила је само пола поена. Да је имао прилике дуже да вежба на новом иструменту, резултат би сигурно био бољи. Волео бих, прво, да обезбедим добру хармонику, а потом да одем у Русију или неку другу земљу на дошколовање. Постоји могућност да упишем докторске студије. Све зависи код ког професора желим да идем. Углавном волео бих да наставим да се бавим свирањем класичне музике. Жеља ми је, такође, да са колегом Милетом Ђурђевићем одржим заједнички концерт овде у Смедереву.

 

Смедеревци, потврђено добри акордеонисти

„Смедеревци су веома добри уметници на хармоници. Многи моји другови наставили су студије хармонике, после завршетка Средње музичке школе. Музичка академија у Источној Сарајеву, на којој студирам, када је реч о хармоници, на веома је добром гласу. Имамо сјајне професоре од којих имамо шта да научимо“ – прича Михајло.

 

Нижу се награде…

Михајло има читав низ разних награда, а највеће успехе и освојена прва места остварио је на 21. Међунардном такмичењу младих хармоникаша у Лозници, интернационалним фестивалима 9. Акордеон фест у Књажевцу, 11. Дани хармонике у Угљевику, Мехфест Београд, Акордеон Арт плус Источно Сарајево и Хармоника фест Тиват.

Leave a Reply

Your email address will not be published.