Пет деценија чекано, коначно се догађа

1 min read

 ЖЕЛЕЗНИЧКИ КОЛОСЕЦИ КОНАЧНО ВАН ЦЕНТРА ГРАДА

Железничке шине се напокон измештају из центра Смедерева. До краја 2017. изградња индустријског колосека, до краја 2018. године коначно измештање шина из центра града.

Педесет година Смедеревци чекају овај дан, када ће железничке шине и колосеци нестати из центра града. – каже у изјави за Наше новине, градоначелница Смедерева, Јасна Аврамовић.
Измештање шина испред тврђаве, са кеја и шеталишта поред Дунава, стратешки је важан пројекат из неколио разлога. Коначно ћемо моћи да добијемо туристичку луку, а наша Тврђава ће моћи да дође на листу светске културне баштине УНИЦЕФ-а, чиме ћемо моћи да црпимо значајно већа средства за уређење кула и зидина и комплетну рестаурацију овог древног здања.
Објашњавајући шта се тренутно ради и какав је ходограм активности на овом великом пројекту, градоначелница објашњава:
У саобраћајном институту ЦИП, тренутно се ради пројекат индустријског колосека, који ће водити ка новој луци. До краја године требало би да буде завршен тај колосек према новој робној луци, а након тога почеће и измештање постојћеих колосека. Очекујем да до краја 2018. године сви колосеци из центра града, буду коначно уклоњени.
На питање шта након тога и какви су даљи планови, Аврамовићева напомиње да се и на то мислило на време:
Тренутно се ради пројекат на Архитектонском факултету, којим ће овај део града бити потпуно дефинисан као туристички комплекс. Отворићемо прилаз тврђави, а у међувремену стручњаци ће радити на квалитетном елаборату о будућем развоју и туристичком искоришћењу капацитета смедеревске тврђаве – поручује градоначелница.

Leave a Reply

Your email address will not be published.