СВЕЧАНОСТ У ЦРВЕНОМ КРСТУ СРБИЈЕ „ЦРВЕНИ КРСТ – ЦРВЕНИ ТЕПИХ“

Давалаштво је задатак свих нас

Овог лета спасени су многи животи, захваљујући доборовољним даваоцима, као и онима који су посебно допринели промоцији давалаштва драгоцене течности. У Црвеном крсту Србије, прошле недеље, организована је свечаност уручења признања за допринос кампањи „Црвени крст – Црвени тепих“ и помоћ у обезбеђивању резерви крви током овог лета.

 

Кампању, која је почела 14. јуна на Светски дан добровољних давалаца крви, помогле су познате личности из јавног живота – културе, спорта и уметности које су снимиле видео клипове са афирмативним изјавама о давалаштву крви и са позивом на акцију. Сви национнални емитери и велики број локалних медија током лета емитују те спотове, подсећајући нас на чињенице о давалаштву крви.

 

Марија Чукић, стручни сарадник за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Србије рекла је између осталог: “Када смо у јануару ове године разговарали о томе како да овог лета помогнемо онима који од нас очекују помоћ, били смо маштовити, али и храбри. Рекли смо себи – хајде да направимо један леп догађај са нашим глумцима, певачима, спортистима, са свим јавним личностима из сфере културе, уметности, новинарства, медија. Догађај, који ће свима бити леп и пријатан, где ће желети да присуствују, који ће померити границе разумевања давања крви код наших грађана; О томе да се сви ми ослањамо једни на друге и да смо заједно одговорни, али и заслужни за међусобно благостање“, рекла је она. Додала је да су имали храбрости, жеље и ентузијазма да не посустану и да не помисле да то неће бити могуће. „Хвала вам што сте показали да смо као друштво солидарни, да смо ту једни за друге, да имамо емпатију и да се, ипак, нисмо толико отуђили“, рекла је Марија Чукић.

Захваливши се свима на учешћу у акцији „Црвени крст – Црвени тепих“, проф др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, будући да је у време свечаности био у Кини као лекар мушке кошаркашке репрезентације, у снимљеној поруци је рекао: „Цело лето позивамо наше суграђане да донирају крв у периоду године када влада несташица. Болести и несреће не бирају доба године и немају паузу. Прикупљена крв ће у овомм периоду године спасити многе животе и излечити многе болести. Овим акцијама смо многе сузе заменили осмесима и надом“.

 

Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије казао је између осталог да смо сви део велике породице која је почела још 1916. године са Будимиром Гајићем, човеком рођеним недалеко од Љига, војником у Првом светском рату, првим добровољним даваоцем крви у нашој земљи. Будимир Гајић је био на челу прве групе добровољних давалаца крви 1952. године када је почео са радом наш Институт за трансфузију крви. Предводио је прву групу и било му је веома тешко што са 75 година није могао да буде поново добровољни давалац крви. „Да бисмо остварили безбедне резерве крви за оне којима је она веома неопходна, морали смо пуно тога да урадимо и да се много потрудимо, али смо веома задовољни што нема ниједног извештаја да је  иједан оперативни проблем одложен, да иједна велика операција није реализована, да ниједан повређени није могао да прими помоћ зато што није било крви. Сматрамо да смо тиме остварили велики циљ“, рекао је Љубомир Миладиновић.

Др Милутин Михајловић, потпредседник Црвеног крста Србије рекао је између осталог да је медицина напредовала крупним корацима, али, нажалост, крв још увек не можемо да произведемо, већ морамо да је дајемо једни другима. „Нама је потребно скоро 1.000 јединица крви дневно и задатак свих нас је да мотивишемо и објаснимо људима зашто је потребно дати крв“, напоменуо је он. Светска здравствена организација је прокламовала мото „Безбедна крв за све“. То значи да имамо право сви на здравље и да имамо право да примимо крв ако нам је потребна. „Задатак свих нас је да дамо крв или да мотивишемо остале људе око нас да дају крв да бисмо имали крв безбедну за све. Ми смо овог лета то остварили и имали смо безбедну крв за сву нашу децу, за све породиље, за све повређене у саобраћајним несрећама, за све оперисане“, додао је др Милутин Михајловић.

Током програма приказани су видео клипови познатих са порукама које су дотакле овог лета срца наших грађана. Познатим личностима уручене су звезде које треба да их подсете да нису заборавили да су, поред својих сјајних и успешних каријера, људи и да управо зато своју звезду популарности треба са поносом да подигну, јер су целом друштву дали фантастичан пример шта значи одговорност јавне личности.

„Црвени тепих“ је путоказ и позив за сваког појединца да се придружи акцијама добровољног давања крви. Признања Црвеног крста Србије уручена су компанијама и медијским партнерима, који су подржали акцију „Црвени крст – Црвени тепих“. Овој свечаности присуствовали су и представници Црвеног крста Смедерево.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.